Syterskalet

Nu förverkligar vi Hemavans största satsning hittills – det nya fjällområdet Syterskalet. Storslagen fjällskidåkning, 3000 nya bäddar, vandrings – och cykelleder, aktivitetsytor och ett levande centrum med restauranger, butiker och skridskobana är några av de saker som kommer ta plats i det nya Syterskalet.

Sedan 2015 har flera stora nyheter förverkligats och blivit moderna klassiker i Hemavan, till exempel den ikoniska topprestaurangen Björk och liften Hemavan Gondol. Och nu är det dags att presentera den största nyheten hittills – det nya fjällområdet Syterskalet som inrymmer storslagen fjällskidåkning, 3000 nya bäddar, vandrings – och cykelleder, aktivitetsytor och ett levande centrum med restauranger, butiker, skridskobana och boenden.

Väster om nuvarande skidområde, i riktning mot Norge, växer nu ett helt nytt skidområde fram. Med sin karaktäristiska björkskog och storslagna kalfjäll kommer Syterskalet attrahera fjällbesökare till Hemavans unika fjällvärld året runt. Illustrationsbilden är framtagen av Murman Arkitekter.

Storslagen fjällskidåkning

Skidåkningen i Systerskalet sträcker sig från det karga kalfjället, via trädgränsen ner i skyddande björkskog ända ner i dalen vid det nya centrumet. Pisterna har utformats noggrant för att ta tillvara på terrängens naturliga former och bevara den för Hemavan unika skogsskidåkningen i gles björkskog.

Med 6-stolliften mitt på torget tar sig skidåkare och fjällbesökare direkt upp till trädgränsen och en ny fjällrestaurang. Härifrån  kan man fortsätta med ännu en lift upp på kalfjället eller susa ner i sköna nedfarter kantad av Hemavan karaktäristiska björkskog.

Ny nedfart från Kungsliftens topp redan till säsongen 22/23

Redan till vintersäsongen 22/23 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från Kungsliftens topp hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation. Nedfartens första del kommer bjuda på storslagen kalfjällsskidåkning med vackra vyer både in mot Sytermassivet och de karaktäristiska norska fjälltopparna med Okstindan i spetsen. Efter några kilometers åkning kommer vi ned till de knotiga fjällbjörkarna som ger ett härligt väderskydd de dagar då vinden viner. Från trädgränsen och neråt kan den äventyrslystne ofta hitta sköna lössnösvängar mellan fjällbjörkarna och för den som föredrar pisten kommer det erbjudas en kuperad blå nedfart hela vägen ner till Hemavan Gondol.

Till vänster i pistkartan ser vi det nya fjällområdet Syterskalet som blir en integrerad del av hela Hemavans skidsystem.

Namnet Syterskalet

Det nya området är döpt efter några av de spektakulära landmärken som Kungsledens vandrare träffar på efter starten från Hemavan. Skidområdet följer Syterbäckens sträckning uppför fjället och blir på så sätt porten in till Sytermassivet med Västerbottens högsta topp Norra Sytertoppen (1768 möh) som kronan på verket.

 

 

Vår vision med Syterskalet

Skidåkningen står såklart i fokus men för oss är Syterskalet större än bara ett skidområde. I centrum för utvecklingen av Syterskalet står att på ett hållbart sätt tillgängliggöra fjället för alla typer av besökare och invånare vilket betyder leder för längdåkning, fjällvandring och cykel, lättillgänglig utkiksplats, vindskydd, rast- och grillplatser mm. Vi vill helt enkelt att man oavsett årstid ska trivas att bo och vistas i Syterskalet.

Utvecklingen av Hemavan bygger på idén om att alltid erbjuda besökaren högkvalitativa upplevelser i en genuin och välkomnande fjällmiljö. Oavsett om du är återkommande gäst eller nyfiken nybörjare. Det är den ständiga strävan att förbättra verksamheten som ligger till grund för det nya området Syterskalet. I Syterskalet ämnar vi att skapa en ny sammanhållen bebyggelse med en tydlig centrumstruktur i närhet till friliggande hus. Det nya området blir en integrerad del av hela Hemavan i ett gemensamt pistsystem. I Syterskalets centrumområde skapas förutsättningar för en levande bykänsla med restauranger, butiker och gemensamma samlingsplatser.

Översiktsbild som visar centrumkärnan i Hemavans nya fjällområde. lllustrationsbilden är framtagen av Murman Arkitekter.

Med 6-stolliften mitt på torget tar sig skidåkare och fjällbesökare direkt upp till trädgränsen där fjälläventyret börjar både sommar – och vintertid. llustrationsbilden är framtagen av Murman Arkitekter.

Hjärtat i Syterskalet är ett levande centrum med boenden, butiker, restauranger, skidåkning, skridskobana och andra aktiviteter, allt estetiskt utformat med naturen som utgångspunkt. llustrationsbilden är framtagen av Murman Arkitekter.

Ett nytt arkitektoniskt mästerverk

I Syterskalet planeras en ny fjällrestaurang att byggas. Skaparen är även denna gång Hans Murman, arkitekten bakom prisbelönta Björk – Topprestaurang & Fjällbar och släktskapet mellan de två mästerverken är tydlig.

Visionen med Syterskalets fjällrestaurang är att skapa en välkomnande atmosfär där man möter solen från morgon till kväll, antingen i en robust solstol på uteserveringen eller vid den värmande braskaminen.

Illustrationsbild framtagen av Murman Arkitekter som visar hur Syterskalets framtida fjällrestaurang kan se ut.

Illustrationsbild framtagen av Murman Arkitekter som visar hur den nya fjällrestaurangen tar sin naturliga plats i Hemavans fjällvärld.

Där fjällbjörksskogen övergår till kalfjäll och där utsikten är milsvid planeras en ny fjällrestaurang att byggas. Illustrationsbilden är framtagen av Murman Arkitekter.

Utsikten från Syterskalets fjällrestaurang

 

Drömmer du om ett eget fjällboende?

I Syterskalet kommer det finnas plats för ca 3000 nya bäddar där målsättningen är att erbjuda ett kvalitativt boende för den breda målgruppen. Området är dessutom utformat för att kunna ge daggäster bästa möjliga förutsättningar att med enkelhet nå fjället. Hemavan ska vara familjevänligt året om med spännande aktiviteter i en rekreerande miljö.

Parhus i Syterskalet illustrerade av Murman Arkitekter

Inom kort påbörjas försäljningen av tomter i Syterskalet och redan nu kan du som är intresserad att förverkliga din egen husdröm i fjällen skicka in en intresseanmälan till våra fastighetsmäklare Magnus Forsberg och Jörgen Isacsson på Mäklarringen i Umeå.

För mer information om tomtförsäljning kontakta:
Magnus Forsberg, ansvarig fastighetsmäklare
Tel: +46(0)-70 545 59 33
E-post: magnus.forsberg@maklarringen.se

Jörgen Isacsson, ansvarig fastighetsmäklare
Tel: 070-545 59 34
E-post: jorgen.isacsson@maklarringen.se

Kortfakta Syterskalet

Ett helt nytt skidområde växer fram i Hemavan
3 liftar varav en 6-stolslift är planerade i Syterskalet
Syftet med Syterskalet är att tillgängliggöra fjällsemester och rekreation för fler människor året runt
Redan till vintersäsongen 22/23 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från Kungsliftens topp hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation. Skidåkningen är ihållande och saknar "transportsträckor"
7 nya nedfarter är planerade i Syterskalet
Leder för längdåkning, fjällvandring och cykel, ansluts till Kungsledens ledsystem
Nya fjällboenden i olika former; fritidshus, lägenheter och hotell om totalt 3000 bäddar
Ett levande centrum med restauranger, butiker och skridskobana
Ett nytt arkitektoniskt mästerverk i form av en ny fjällrestaurag ritad av välrennomerade Hans Murman
Ett fjällområde med tydligt hållbarhetsfokus

Har du frågor, tips, idéer eller synpunkter?

Hur vill du att Hemavan ska utvecklas? Har du kanske en idé som skulle göra Syterskalet ännu lite bättre? Skicka ett mail till oss med dina frågor, tips eller idéer, Syterskalets plan är ett levande dokument och vi tar gärna emot dina synpunkter.

MAILA OSS