Kungsleden

Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända och kanske bästa vandringsleder. Leden som är drygt 400 kilometer lång skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet. Sen dess har den besökts av vandrare från hela världen. Kungsleden sträcker sig genom ett varierat landskap i Lapplands fjällvärld. Leden växlar dramatiskt längs vägen mellan alpin terräng och mer låglänt i fjällbjörkskog. En vandring genom kungsleden tar dig genom grönskande fjällhedar som fint kantas av sjöar, höga dramatiska toppar och passerar också flera små fjällbyar.

Leden startar i  Hemavan i söder och sträcker sig till Abisko i norr 45 mil. Däremellan finns det en oerhört varierande terräng som erbjuder god vandring oavsett om du är erfaren fjällvandrare eller nybörjare.

På Kungsledens sträckning mellan Ammarnäs och Hemavan Tärnaby erbjuder Svenska Turistföreningen service och logi på fem stugplatser. Avståndet mellan stugorna varierar mellan 8-19 km, och stugorna är under säsong öppna för självhushåll. Här finns all info om hur det är att bo i fjällstuga»
I vissa av stugorna tar de endast kontanter eller swish.
I området finns endast uttagsautomat i Tärnaby, I Hemavan finns inte den möjligheten.

När man vandrar genom Syterskalet passerar man Västerbottens högsta fjäll Norra Sytertoppen som är 1 768 m ö h och de sju träbroarna som bär vandraren över södra delen av Tärnasjön är en annan av höjdpunkterna längs leden.

Fjällvandring Syterskalet Hemavan

Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs

Så gott som hela sträckan går genom Vindelfjällens Naturreservat, och kantas av imponerande fjällmassiv och vacker natur. På Svenska Turistföreningens sida om Vindelfjällen finns all information du behöver veta för en vandring mellan Hemavan och Ammarnäs.

Läs mer

5 tips för en lyckad fjällvandring med barn

Att gå på en vandringstur med barnen kan vara allt från fantastiskt till frustrerande. Hur det blir beror delvis på barnen och förhållandena, men framförallt på vad du kan göra som förälder.

Läs mer

Upplev fjällen till fots

Artikel i Magasin Hemavan Tärnaby

LÄS MER