Skoter

Vi har en unik frihet att köra snöskoter i fjällvärlden, men den friheten innebär även ett ansvar. I Hemavan Tärnaby finns fantastiska möjligheter att med skoter ta sig till platser som man inte når så lätt på skidor, men det kan också vara ett störningsmoment för andra. Det är för många en stor frihetskänsla att utnyttja skoterns kraft och resurser i lössnöåkning, för andra är höjdpunkten av upplevelsen att köra långa sträckor på välpreparerade skoterleder. Många tar gärna skotern ut till en fiskesjö och pimplar i lugn och ro, och för vissa är skotern ett arbetsredskap i till exempel renskötsel.

Vi måste ta hänsyn till varandra, om vi ska kunna behålla vår unika natur och vildmark.

Köp ledbevis vecka Köp Ledbevis säsong

Skoteruthyrning

Hyr skoter och upplev en spännande dag med kompisarna eller familjen.

Hyr skoter

Guidad skotertur

Följ med på en guidad tur med kunniga guider.

Hemavans Fjällcenter

Trolltunet

Information och ledinfo

På Storuman kommuns hemsida hittar du aktuell information.

Till Storuman kommuns hemsida 

Det här behöver du som skoteråkare veta:

Lös ledbevis

Du som köper ledbevis medverkar till underhåll av skoterleder och säkrare skoterkörning i fjällen. I priset ingår skoterkartan. När du löser ledbevis – ”säsong” samt kartan online skickar vi dessa till dig per post.

Lös ledbeviset

SKOTERKARTAN SOM PDF

Kartan här på webben kan användas för planering av turer men vi rekommenderar att alla löser ledbevis och kartan för att medverka till bättre skoteråkning.

Regler för skoterkörning i Hemavans by

I Hemavan by råder skoterförbud, men det finns en dispens för vissa skoterspår inom förbudsområdet. Se till att du har koll på var, när och hur du får köra skoter i Hemavan så skapar vi tillsammans en hållbar skoterturism. Inte heller i övriga tätorter är det populärt med skotertrafik bland bebyggelsen. Hastighetsbegränsningar i skoterspåren, följ de skyltar som finns uppsatta

Läs mer

Aktuella skoterförbud

Förbud mot skotertrafik på statens (Kronans) mark ovan odlingsgränsen införs den 5:e maj (majförbudet) av hänsyn till rennäringen. Oberoende av detta kan renbetessituationen medföra tillfälliga, lokala förbud på annan tid.

Läs mer

Tillfälliga varningar

Informationen hämtas från facebooksidan Skoterleder i Hemavan Tärnaby.

Läs mer

Skoterförbud i alpina anläggningar samt på längdspår

Det är förbjudet att köra skoter i och i närheten av de alpina anläggningarna, samt inom längdskidområden. Kontrollera på traktens fjällkarta, hos Polisen och på Skoterledskartan att det är tillåtet att köra där du tänkt.

Skotertrafik till Norge

Regeringen skrev den 9 november 2016 under ett avtal med Norge som tillåter svenska snöskoterförare att korsa gränsen mot Norge.

Att köra skoter i Norge – frågor och svar

Kartor och info om skoterleder i Nordland

130 mil skoterleder

I Storumans kommun finns ca 130 mil skoterleder och skoterstråk som underhålls och repareras vid behov. Preparering utförs av Storumans kommun, företag, föreningar och andra skoterintresserade. I Hemavans by är det Fina skoterleder som sköter prepareringen. Genom att köpa ledbevis bidrar du till skötsel och preparering av skoterlederna i Hemavan Tärnaby området.

Vad gäller för utländska förare?

Som utländsk förare (inom EES*) har du rätt att köra snöskoter i Sverige om du har rätten i ditt hemland. Om du inte kan visa det eller om du kommer från ett land utom EES är den enda möjligheten att ingå i en grupp inom turistnäringen eller att du har ett svenskt förarbevis.

*EES-länder är medlemsländerna i EU, samt Norge, Island och Liechtenstein.

Köp ledbeviset och få skoterkartan på köpet!

Du som köper märket medverkar till ledunderhåll och säkrare skoterkörning i fjällen, och i priset ingår skoterkartan.

Köp online

Aktuella ledrapporter

Följ skoterleder i Hemavan Tärnaby på Facebook för aktuella ledrapporter och fina bilder från skoterlederna. Foto: Martin Andersson.

Till Facebooksidan