Skoter

Här har vi samlat allt du behöver veta för att uppleva vår storslagna fjällvärld på skoter.

KÖP LEDBEVIS

Våra skoterleder prepareras av Storumans Kommun, företag, föreningar och skoterintresserade. Alla med målet att skapa en hållbar och omtyckt skoterprodukt för gäster, markägare och ortsbor. Genom att köpa ledbevis är du med och bidrar till en bättre och mer hållbar skoterupplevelse i Hemavan.

KÖP LEDBEVIS

 

130 MIL SKOTERLEDER

I Storumans kommun finns 130 mil skoterleder och i Hemavan finns fantastiska möjligheter att med skoter ta sig till platser som man inte når så lätt på skidor. Det är för många en stor frihetskänsla att utnyttja skoterns kraft och resurser i lössnö-åkning, för andra är höjdpunkten av upplevelsen att köra långa sträckor på välpreparerade skoterleder och många tar gärna skotern ut till en fiskesjö och pimplar i lugn och ro. Oavsett vad du väljer är du välkommen att uppleva vår storslagna fjällvärld på skoter.

Skoterkarta

SKOTERUTHYRNING

Hyr skoter och upplev en spännande dag med kompisarna eller familjen.

HYR SKOTER

GUIDADE SKOTERTURER

Följ med på en guidad tur med kunniga guider.

LÄS MER

BLI SPONSOR TILL HEMAVANS SKOTERLEDER

Skoter i Hemavan Tärnaby ska förknippas med härliga upplevelser i naturen, stolthet, äventyr och kvalitet. Tyvärr har vi har några år bakom oss med det motsatta. Leden genom Hemavan har varit dålig och detta har lett till tråkiga upplevelser för både skoterförare, markägare, lokalbefolkning och andra besökare. Detta vill vi nu ändra på.

Företagare och markägare i Hemavan gör nu en gemensam kraftsamling för lederna i Hemavan och behöver din hjälp. 2023 är siktet inställt på att förbättra ledkvaliteten av huvudleden i Hemavan* genom att dubbla pistningen nattetid och då också använda en riktigt bra och kraftfull pistmaskin. För att klara detta behöver vi hjälpas åt med finansieringen.

För dig som vill sponsra detta har vi gjort ett enkelt formulär som du fyller i. Efteråt kommer en faktura från Hemavan Tärnaby Näringsförening skickas till dig utifrån det sponsorpaket du har valt. Vi kommer också behöva företagets logotyp så vi kan visa upp ert företag på en banderoll som sätts upp  vid skoterleden nära flygplatsen.

Stort tack för ditt bidrag!

 

BLI SPONSOR

DIAMANT

MARKÄGARE I HEMAVAN

PLATINA

GULD

ELSERVICE NORR AB

BRA ATT VETA OM SKOTERÅKNINGEN I HEMAVAN

AKTUELLA LEDRAPPORTER

Följ skoterleder i Hemavan Tärnaby på Facebook för aktuella ledrapporter och fina bilder från skoterlederna.

TILL FACEBOOKSIDAN 

VEM PREPARERAR SKOTERLEDERNA?

I Storumans kommun finns ca 130 mil skoterleder och skoterstråk som underhålls och repareras vid behov. Preparering utförs av Storumans kommun, företag, föreningar och andra skoterintresserade. I Hemavans by är det Storumans kommun och Hemavan Alpint som sköter prepareringen. Genom att köpa ledbevis bidrar du till skötsel och preparering av skoterlederna i området.

VAD GÄLLER FÖR UTLÄNDSKA FÖRARE?

Som utländsk förare (inom EES*) har du rätt att köra snöskoter i Sverige om du har rätten i ditt hemland. Om du inte kan visa det eller om du kommer från ett land utom EES är den enda möjligheten att ingå i en grupp inom turistnäringen eller att du har ett svenskt förarbevis.

*EES-länder är medlemsländerna i EU, samt Norge, Island och Liechtenstein.

SKOTERTRAFIK TILL NORGE

Regeringen skrev den 9 november 2016 under ett avtal med Norge som tillåter svenska snöskoterförare att korsa gränsen mot Norge.

ATT KÖRA SKOTER I NORGE – FRÅGOR OCH SVAR

KARTOR OCH INFO OM SKOTERLEDER I NORDLAND

TILLFÄLLIGA VARNINGAR

Informationen hämtas från facebooksidan Skoterleder i Hemavan Tärnaby.

LÄS MER

REGLER FÖR SKOTERKÖRNING I HEMAVANS BY

I Hemavan by råder skoterförbud, men det finns en dispens för vissa skoterspår inom förbudsområdet. Se till att du har koll på var, när och hur du får köra skoter i Hemavan så skapar vi tillsammans en hållbar skoterturism.

LÄS MER

AKTUELLA SKOTERFÖRBUD

Förbud mot skotertrafik på statens (Kronans) mark ovan odlingsgränsen införs den 5:e maj (majförbudet) av hänsyn till rennäringen. Oberoende av detta kan renbetessituationen medföra tillfälliga, lokala förbud på annan tid.

LÄS MER

SKOTERFÖRBUD I ALPINA ANLÄGGNINGAR SAMT PÅ LÄNGDSPÅR

Det är förbjudet att köra skoter i och i närheten av de alpina anläggningarna, samt inom längdskidområden. Kontrollera på traktens fjällkarta, hos Polisen och på Skoterledskartan att det är tillåtet att köra där du tänkt.

HEMSIDOR ATT HÅLLA KOLL PÅ

Snöskoterrådet – skotervett och regler, tillgänglig på 9 språk

Vindelfjällens naturreservat – vad gäller för dig som besökare

Information från Storumans Kommun om skoteråkning

Information från Länsstyrelsen i Västerbotten om skoteråkning

Lavinprognoser

SMHI fjällväder

Yr fjällväder

Fjällsäkerhetsrådet