LÄNGDSKIDÅKNING

Med sitt snösäkra läge i Västerbottensfjällen har Hemavan allt som krävs för att klassas som ett längd – och turåkningsparadis. Köp ditt spårkort och ta del av Hemavans storslagna fjällvärd med längd eller turskidorna under föttterna.

KÖP spårKORT

STORSLAGET OCH MÄKTIGT

Upptäck magin med Hemavans längd – och turåkning. Utforska de vidsträcka snölandskapen där världskändisen Kungsleden bjuder på en oförglömlig turupplevelse. Och när du längtar efter Sveriges kanske vackraste längdspår, då leder vägen till Kobåsspåret. Med sina majestätiska omgivninar tar det dig med på en resa genom Kobåsets vackra natur. Ta chansen att uppleva den äkta vinterglädjen i Hemavan – där äventyret börjar på längdspåret!

VÅRA LÄNGD – OCH TURSPÅR

KOBÅSSPÅRET

Sveriges kanske mäktigaste längdspår. Mitt i Kobåsets storslagna dalgång hittar vi Kobåsspåret som är ett ca 10 km långt skidspår som fungerar utmärkt för längd, skate och turskidor. Du kan välja mellan att starta vid Naturum och följa Kungsledens början tills du kommer bakom Centrumliftens topp. Här viker du av och spåret tar sig ringlande upp mellan backsystemet innan det bär iväg in mot Kobåset. Annars tar du skidliftarna upp till Länkens topp där du enkelt kan ansluta till Kobåsspåret.

SPÅRKARTA

Höjdkurva

RESTAURANGSPÅRET

Restaurangspåret är ett upplevelsespår för dig som gillar kombinationen av längdåkning och god mat & dryck på fjället. Spåret slingrar sig mellan Hemavans skidbackar där du passerar restaurangerna Björk – Topprestaurang & Fjällbar, VIDE samt vårt lilla fjällcafé Folkes. Du når spåret enklast genom att ta någon av liftarna Centrumliften eller Hemavan Gondol, men du kan också välja att starta vid Naturum och följa Kungsleden tills du kommer bakom Centrumliftens topp. Där fortsätter spåret i riktning mot VIDE.

SPÅRKARTA

STORBÄCKSPÅRET & ELLJUSSPÅRET

Storbäckspåret är ett lättillgängligt motionsspår på 6,3 km som kan sägas vara medelkrävande på den lägre skalan. Det är ett dagsljusspår som är preparerat för både klassiskt och skate. Du utgår från elljusslingan i Hemavan. Storbäcksspåret löper till en början relativt plant österut med inslag av mindre backar där björkskogen dominerar med sitt tillhörande myrlandskap. Ett vindskydd för fikapausen finns vid Storbäcken längs utmed spåret innan det återansluter till elljusslingan. Elljusspåret är ett 2 km långt längdspår preparerat för skate och klassiskt. Både Storbäckspåret och Elljusspåret hittar du i området Fjällforsen.

SPÅRKARTA

Höjdkurva

ÄNGESDALSLIA

Medelkrävande motionsspår med vackra vyer mellan Ängesdalslia och Tärnaby. Dagljusspår 15 km enkel väg. Spåret börjar på Ängesdalslia och ansluter till milspåret i Tärnaby för att sedan sluta vid Vikmyra skidstadion i Tärnaby. Spåret pistas från mitten av februari.

Rekommenderad start sker uppe på Ängesdalslia, intill vägen mot Ängesdal/Björkvattnet, och ger en fin kupering i terräng som ligger i fjällbjörkzonen. Vackra vyer åt alla håll utlovas. Efter cirka 7 kilometer kan du välja att vända för här börjar det på allvar bära ned mot Tärnaby med några s-kurvor och efter en stund ansluter spåret mot milspåret, håll höger. Åker du vidare kommer du till skidstadion i Tärnaby. Tänk på att det är rejäla utförslöpor som väntar. Tänk också på logistiken om du väljer att åka ned till Tärnaby.

SPÅRKARTA

HÖJDKURVA

DROTTNINGLEDEN – FJÄLLTURSPÅR

Drottningens egen led är ett kryssmarkerat fjällturspår mellan Hemavan och Laisaliden. Leden går mestadels på kalfjället och bjuder på en fantastisk utsikt mot Norra Storfjället och mot norska toppar och glaciärer. Spåret prepareras tidigast vecka 9 och grundplanen är att om möjligt köra 1-2 ggr/vecka till och med v. 17.

21/3, 2024: Leden är rekognoserad med skoter, och i nuläget är det för tunt med snö mellan Mortsbäcken och Laisaliden för att preparera utan att riskera markslitage. Vi inväntar nästa snöfall och uppdaterar därefter.

  • Start på Laisaliden: Parkera på Drottningledens parkering – se skyltar gällande parkeringsavgift till vägföreningen (swish).
  • Start i Hemavan. Ta Centrumliften upp eller parkera vid Fjällparkens parkering.

SPÅRKARTA

Höjdkurva

KUNGSLEDEN – FJÄLLTURSPÅR

Kungsleden är Sveriges mest kända skid- och vandringsled. Kungsleden, kryssmarkerad vinterled som sträcker sig 45 mil ända till Abisko. Ledens första övernattningsstuga – Viterskalsstugan är ett dagsutfyktsvänligt mål för turåkaren. Leden prepareras inte, men är väl markerad och delas delvis med skoterled. Se WWW.SVENSKATURISTFORENINGEN.SE för mer info.

SPÅRKARTA

Höjdkurva

BRA ATT VETA OM LÄNGDÅKNINGEN I HEMAVAN

Hur vet jag när spåren är pistade?

Aktuell spårstatus för samtliga spår meddelas via sajten Skidspår.se.

Vem preparerar spåren och när börjar de prepareras?
SPÅR VEM PREPARERAR? NÄR PREPARERAS SPÅRET?
Kobåsspåret, ca 10 km Hemavan Alpint Från mitten av februari till liftarna stänger i april/maj.
Restaurangspåret, 5 km Hemavan Alpint Från mitten av februari till liftarna stänger i april/maj.
Drottningleden, 11 km turspår mellan Hemavan och Laisaliden Hemavan Alpint Drottningleden är ett kryssmarkerat fjällturspår. Preparering 1-2 ggr/v under vecka 9 -17 beroende på snötillgång.
Storbäckspåret, 6,3 km Storuman Kommun Från liftarnas säsongsstart till liftarna stänger beroende på snötillgång.
Elljusspåret, 2 km Storuman Kommun Från liftarnas säsongsstart till liftarna stänger beroende på snötillgång.
Visa största möjliga hänsyn och förståelse för renar och djurlivet
  • Några av skidspåren ligger inom samebyarnas året-runt-marker vilket innebär att här är renskötsel tillåten året runt.
  • Vi uppmanar alla att visa största möjliga hänsyn och förståelse för att renar kan uppehålla sig på och intill skidspåret.
  • Var särskilt försiktig i anslutning till kurvor och utförslöpor, där sikten kan vara begränsad.
  • Lösspringande hundar är inte tillåtna och du som hundägare har ansvar för eventuell skada som kan uppstå om koppeltvånget inte följs.
  • Skejting eller annan åkning utanför skidspåret bör inte ske annat än i direkt anslutning till spåret.