Nyheter/Blogg

”En fusion mellan Lappland och övriga världen”

Av Pontus Lindh
7 oktober, 2015 i Nyheter i Hemavan

Vi fick en pratstund med Staffan Alfredsson, hotellchef på Hemavans Högfjällshotell sedan ett år tillbaka och numera även ansvarig för Solkattens Restaurang och Hemavans nya topprestaurang Björk!

Hej Staffan du är General Manager för Hemavans Högfjällshotell, BJÖRK Topprestaurang & Fjällbar samt restaurang Solkatten som alla är en del av Hemavan Alpint, det vill säga att du har stor koll på saker och ting! En ny vintersäsong står för dörren och ryktet går att det är mycket nytt på gång. Kan du berätta om den nya topprestaurangen i Hemavan? Vi har till exempel hört att gäster ska kunna åka bandvagn upp, det låter spännande, berätta gärna mer!

Det är otroligt inspirerande att få vara med från början, att skapa allt och få utlopp för kreativitet och drömmar om hur en bra restaurang skall vara, en restaurang som ligger högt uppe på fjället. Det är också väldigt nervöst och stora utmaningar då vi inte har någon väg upp till restaurangen vintertid. Så jo det stämmer, kvällstid när skidliftarna stängt så kommer vi att skjutsa upp gästerna som förbokat bord, med bandvagn.

Restaurangen har vi namngett BJÖRK och det finns många fina förklaringar till det som vi får anledning att återkomma till. Vi kommer att ha öppet de flesta dagar då backarna är öppna, under lågsäsongen så kommer vi kanske ha stängt måndag och tisdag. De vanliga öppettiderna blir ca 11 – 17. Under dagtid kommer vi att ha en spännande, innovativ, experimentell fusionmeny där den gemensamma nämnaren blir att vi söker de lokala råvarorna fast själva rätterna kan ha ursprung från hela världen, tänk till exempel minitacos med ren och ripa eller dumplings med fjällröding. En fusion mellan Lappland och övriga världen kan man säga. Vi ska ha en ganska stor spridning, från ”finger-food” och kalla tallrikar till lyxigare varmrätter. Vi kommer att servera ett smalt men unikt sortiment av drycker och har på gång ett unikt samarbete med ett lappländskt microbryggeri.

Vissa kvällar i veckan kommer vi att servera lappländsk fondue som måste förbokas. Från början på onsdagar (för att veckogästerna ska ha möjligheten) och på lördagar. Om efterfrågan blir stor så adderar vi fler kvällar per vecka. Vi kommer också att erbjuda denna fonduekväll till grupper och redan nu har vi ett antal gruppbokningar klara. Fonduekvällen måste förbokas via Hemavans Högfjällshotell och då ingår även transport med bandvagn.

Vilka är dina förväntningar på BJÖRK topprestaurang & Fjällbar och vad kan gästerna vänta sig?

Förväntningarna är att varje gäst ska få en kick, att vi ska göra alla positivt förvånade och att alla ska lämna BJÖRK med ett minne som inte försvinner direkt. Eftersom vi inte kommer att ”simma i mittfåran” så har vi en utmaning att kommunicera detta, det vill säga att här finns ingen Oboy-maskin eller färdigköpta pannkakor som serveras med sifongrädde, serverar vi choklad så är den gjord från grunden och jag har vispat grädden. Gästerna ska också förvänta sig att personalen är kunnig och kan berätta om det vi serverar på ett sätt som är betydligt djupare än vad priset är på rätten. Som inramning så har vi anlitat en av de mest välmeriterade arkitektbyråerna, så det kommer finnas anledning att besöka BJÖRK bara för att uppleva miljön och interiören. Jag tror att dagen på BJÖRK kommer att starta med lite fikagäster som dricker hemgjord choklad och nypressat kaffe, det kommer att övergå till lunchgäster och allt eftersom dagen lider så kommer sorlet och musikvolymen att ökas till något som kanske kan närma sig After-Ski. På kvällarna kommer gästerna att vara hänförda av allt! Ibland kommer vi att ha en DJ på plats, och ibland kanske en tjej eller kille med gitarr…

Lämpar sig topprestaurangen både för barnfamiljer och finsmakaren? 

Definitivt för finsmakaren men självklart ska vi också ha ett utbud för familjen. Men, med tanke på både råvaror och kostnader för driften på fjället så kommer vi inte att vara Hemavans budgetrestaurang men det finns definitivt mat och dryck för både stora och små. Vi kommer att ha mer plånboksvänliga alternativ på restaurang Solkatten där det blir dagens pasta, burgare, kebab, viltskav och en vänligt prissatt barnmeny. På BJÖRK kommer det att vara lite dyrare, men barn är mer än välkomna såklart. Vi hoppas också att vår maskot Lenny Lämmel kommer att hänga hos oss en hel del.

Dessutom kommer ett nygammalt evenemang tillbaka: en danshelg med julbord i december. Vad innebär denna helg?

En av mina vänner driver på en annan skidort ett högfjällshotell som är ett systerhotell till oss. Han fyller hotellet från mitten av november och fram till jul med glada trönder och jämtar som äter god julmat och dansar halva natten. Detta är hans bästa säsong. Jag hoppas att vi med vår satsning fyller ett tomrum och att det finns ett sug efter detta, inte minst från Helgeland i Norge. Vi kommer nog att anpassa julbordet efter våra norska gäster, jag minns från mina år i Storlien till exempel hur gästerna skrek efter ”ribbe” och att lutfisken måste serveras med stekt sidfläsk. Det kommer att bli ett väldigt traditionellt julbord och ingen ska känna sig besviken på utbudet. Och, sedan blir det dans och hålligång. Vi har bokat ett av de populäraste dansbanden i Norrland, Mickeys, och eventuellt blir det också en DJ i Lilla Lappkastet. Jag hoppas också att det lockar det lokala näringslivet när de ska bjuda medarbetarna på ett tack för det gångna året.

Live i Loungen är ju ett fenomen som du startade förra säsongen, det känns verkligen som ett lyft för Hemavan Tärnaby och alla som är intresserade av musik och nöje. Kan du berätta vad Live i Loungen är och till exempel vilka artister vi kan få se under säsongen.

Live i Loungen är mitt ”lustprojekt”. Jag ville fylla hotellet med musik som jag själv lyssnar på och som betyder något för mig. Jag tyckte också att det fanns ett tomrum i Hemavans nöjesutbud mellan housemusiken i Lappkastet, covermusiken på Stockstugan och dansbanden i Loungen. Jag såg mig själv som den tänkta publiken, men det vänder säg till alla som gillar ”bra” musik, i alla åldrar. Jag var säker på att det fanns ett utrymme där, en längtan, ett behov. Det försöker jag fylla. Jag vill helt enkelt skapa en scen för bra livemusik, för det behöver vi ha. Sedan min tid i Stockholm och Göteborg har jag ett ganska brett kontaktnät i musikbranschen som jag försöker använda mig av. Förra säsongen arbetade vi stenhårt för att artisterna skulle få ett underbart mottagande och en upplevelse att minnas. Redan efter en säsong märker jag att ryktet går att vi är en jättebra arrangör dit artister vill komma. Snart kommer artisterna att be om att få komma hit det… Det är dit vill jag nå. Min inspiration har jag hämtat från Slussens Pensionat på Orust där jag hänger en hel del på sommaren. Livemusik i intim miljö, då är det bäst.

Just i skrivande stund är två artister klara. Ulrik Munter inleder säsongen den 9:e januari och vi har ett riktigt starkt namn som (hemligt en liten stund till) avslutar den 30/4. Två riktiga drömbokningar. Det finns många krokar ute på vad som kommer däremellan. På min önskelista står t.ex. Deportees och Winhill/Losehill, Anna Ternheim, Annika Norlin. Pernilla Andersson, Elin Ruth och många, många fler. Jag ska göra det jag kan för att få både kvinnliga och manliga artister, det är viktigt för mig.

Vad mer nytt är på gång i Hemavan Tärnaby som du vill tipsa om? Några spännande evenemang du vill lyfta?

Vi gör en liten make-over i Lappkastet inför vintern, det behövs. Vi får se hur långt vi når men det kommer hur som helst att bli en stor ”nypremiär” den 26/12. Jag brinner också för tre andra evenemang som jag skapat eller är delaktig i.

– Hemavan Folk Music Fest som nog kommer att gå av stapeln under vecka 9 där vi etablerat ett samarbete med Umeå Folk som kan göra det evenemanget riktigt stort. Förra året hade vi bland andra Jon Henrik Fjällgren som headline på HFMF

– Hemavan Stand Up Weekend Vecka 11 om jag minns rätt. Inga komiker bokade än men jag tar gärna emot tips

Hemavan Winter Pride som förmodligen är det mest angelägna evenemanget vi gör. I år hoppas jag att festivalen ska sprida sig över hela området och inte bara vara något som sker på Högfjällshotellet och Söderlund & Persson. Jag har flera spännande akter på gång, men kan inte avslöja något än.

Till sist Staffan, kan du ge våra kommande gäster ett tips att ta med sig?

När det handlar om skidåkning så tycker jag att Hassebacken i Tärnaby slår allt. Och om jag får ta bort starten som är för brant så är Anjabacken helt fantastisk.

Ett annat tips är egentligen att undvika alla tips och bara ta sig ut i naturen, ut på fjället lite slumpmässigt, för då får man vara själv och det behöver jag själv ganska ofta. Att uppleva ensamheten, tystheten, stillheten utan att störas av andra, det är bäst. Det finns det gott om i Hemavan Tärnaby. Det är unikt.

Intervjun gjordes av Gina Lindh, Visit Hemavan Tärnaby som även passar på att hälsa Staffan varmt välkommen tillbaka till norr och stort lycka till i vinter! Nedan hittar ni även motiveringen till namnet Björk samt vinnaren i vår namntävling.

Björk topprestaurang och fjällbar Motivering:

Vi valde Björk för att det på flera sätt kan symbolisera det vi vill att restaurangen är och skall vara.

  • Dels finns det en koppling till orten då Hemavan innan det blev Hemavan hette just Björkfors. Även runt omkring finns det platser såsom Björkvattnet, Björknäs osv. Denna lokala förankring i namnet symboliserar även att vi har ambitioner att ta in så mycket lokala råvaror som det ges möjlighet till.
  • Restaurangen är belägen på fjället, alldeles vid trädgränsen men ändå omgiven av Fjällbjörkar. Björken och framförallt fjällbjörken är något som förknippas med det landskap vi finns i såväl hela Västerbotten som fjällandskapet.
  • Björk är också ett livsmedel, tex kan man använda björklöv och björksav i vår matlagning och även det får symbolisera att vi vill ta tillvara livsmedel från naturen i vårt närområde i vår matlagning.
  • Björk kan även vara ett namn och det är ett vackert ord i sig både grafiskt och fonetiskt. Många kanske förknippar Björk med den isländska musikern som varit banbrytande och innivativ i sitt mustikskapande och som ofta gör sin musik inspirerad av, och tillsammans med, den karga isländska naturen. Det är en association som passar även vår nya restaurang; nyskapande, innovativ, naturnära, spännande.
  • Grafiskt är ordet vackert och med ett ”Ö” framhäver vi också det skandinaviska.
  • Sammanfattningsvis finns det många olika saker i just namnet ”Björk” som gör att det på ett bra sätt talar om vad vi gör och vad vi vill. Björk knyter ihop många kanske subtila trådar till en helhet som står för det innehåll vi tänkt oss.

Vi säger även stort tack & grattis till Cecilia Sandqvist som  hjälpte oss att komma på namnet. Cecilia vinner alltså namntävlingen och kommer att belönas med en fantastisk VIP-helg under invigningshelgen 11-13 december!