Nyheter/Blogg

Unik folkmusikfestival intar Hemavan!

Av Pontus Lindh
18 februari, 2016 i Nyheter i Hemavan

För andra året i rad arrangeras Hemavan Folk Music Fest som i år inkluderar mer än 30 artister i 20 akter, under 5 dagar, på 6 scener och med musiker från ett tiotal länder.

2-5 mars då sportlovsveckorna tangerar varandra intar musiker från hela världen Hemavan för att uppträda med sin musik på Hemavans livescener. Det blir en unik festival då det för första gången arrangeras en folkmusikfestival i ett skidområde.

Att bredda utbudet, att erbjuda något mer än traditionell After-Ski-underhållning och house- eller schlagermusik i nattklubben. Det är mina drivkrafter. Det är därför jag driver evenemang såsom Hemavan Stand-Up-Comedy Night, Live i Loungen, Winter Pride och framförallt Hemavan Folk Music Fest. Det är också därför jag vill vara hotellchef på Hemavans Högfjällshotell. Detta säger Staffan Alfredsson som tillsammans med Anton Teljebäck och Sofia Högstadius samlat alla musiker och skapat programmet till HFMF.

Folkmusikfestivalen flyttar i år ut i skidsystemet där det erbjuds fria konserter på Hemavans restauranger: Solkatten, Björk – Topprestaurang & Fjällbar, Folkes Fjällcafé och Storfjällsbastun under dagtid samt en After-Ski i Lappkastet på onsdagen med Irländskt tema. De stora uppträdandena kommer sedan ske på Loungebarens scen på Hemavans Högfjällshotell under kvällstid. Förra året (2015) låg festivalen i april men i år har man valt att flytta det till mars. Flytten beror både på att man i år samarbetar med festivalen Umefolk som går av stapeln veckan innan och att Hemavans anläggningar är mitt i en sportlovsperiod med mycket gäster.

Under Hemvan Folk Music Fest så kan vi erbjuda mer än 30 artister i 20 akter under 5 dagar och på 6 scener och med musiker från ett tiotal länder, det är fantastiskt, det är mer än jag kunnat drömma om. Att arrangera en folkmusikfestival i fjällen är unikt, det finns inget motsvarande, och det peppar mig. Det är fantastiskt kul att vara med om att skapa något nytt. En folkmusikfestival med musiker från många länder och flera kontinenter är också en markering att uppmuntra det mångkulturella samhället som vi är en del av. Att lyfta fram och visa musik från olika delar av världen för att skapa en gemensam värdegrund för människors lika värde trots olika kulturell bakgrund, det driver mig. Att i kulturella säregenheter kunna enas i musiken, det är stort. Varje kväll avslutas i Loungebaren med Etno Caravan som är ett samlingsnamn för alla dessa musiker som enas i en stor gemensam fest. På lördagen kommer också SKENET, folkrockens nya supergrupp, att stå på scenen.Det kan inte bli större eller bättre avslutar Alfredsson.

Hemavan Folk Music Fest i korthet:

  • Mer än 30 artister från ett tiotal länder
  • Uppträdanden på sex olika scener, däribland i Hemavans skidområde.
  • Alla konserter dagtid är gratis
  • Onsdagskvällen i Loungen är gratis
  • Festivalpass kostar 300 kr (tors-lör)
  • Festivalen äger rum 2-5 mars. Mer information hittar du här.