Nyheter/Blogg

Nu byggs det för fullt i Hemavan

Av Pontus Lindh
27 juni, 2017 i Nyheter i Hemavan

Hemavan Gondol tar plats, det förbereds för utökat snösystem, ny belysning från toppen av gondolen förbereds och en ny led från gondoltoppen ner till Björk har börjat ta form. Dessutom byggs rekordmånga fritidshus och Bayhill Center bygger ut.

Ett av Hemavans tydligaste vårtecken de senaste åren är att det kryllar av hantverkare i byn. Det är många byggprojekt som startar när liftarna stänger och det är inget undantag i år. I byn byggs rekordmånga fritidshus som ska stå färdiga till vintern, ICA/Bayhill Center bygger ut och vägen (E12) ska påbörja en förvandling med bland annat gångbana genom byn. På fjället jobbar Leitner (bygger Hemavan Gondol), Toppteknik (bygger nytt snösystem) och Jonssons El ( förbereder ny belysning) för fullt för att hinna klart innan vintern.

Hemavan Gondol kan ta plats

Nu är Norrliftens liftstolpar nerplockade för att ge plats åt Hemavan Gondol. Delar av den gamla dalstationen är kvar men försvinner inom några dagar. Inom kort börjar man att gjuta nya fundament där de nya liftstolparna ska monteras. Se bilder längre ner på sidan.

Snösystem till gondolens toppstation

Inför vintern 15/16 byggdes ett nytt snösystem i Hemavans västra del vilket har gett oss möjligheten att starta säsongen tidigare samtidigt som vi kan erbjuda en bättre produkt både tidigt och sent på säsongen i hela skidsystemet. Nu bygger vi ut snösystemet ytterligare genom att förlänga det befintliga systemet från Björk upp till gondolens toppstation. Även om sommaren precis har börjat så är det bara cirka 4 månader kvar till vi börjar producera snö igen:)

Nu lyser vi upp till toppen

Inför säsongen 15/16 fick vi även ny belysning i Hemavans skidbackar, både i den västra delen men även ski street-belysning som kopplade samman Hemavans västra och östra del. Precis som med snösystemet kommer belysningen att utökas från Björk till gondolens toppstation. Det blir även ny belysning från toppstationen ner till ski-streeten som tar dig vidare mot Centrumliften. Här kan du se en video hur det såg ut hösten 2015 när belysningen lyftes på plats med helikopter.

Lättare för fjällvandrare att mätta magen

Sommaren 2016 var första sommaren som Hemavans fjällvandrare kunde njuta av god mat med vidunderlig fjällutsikt. Björk – Topprestaurang & Fjällbar blev en självklar succé och nästa sommar räknar vi med att kunna mätta fler hungriga fjällvandrare som vandrar längs Kungsleden. För att göra det enklare för vandrare att ta del av Björk har en ny led börjat ta form. Den nya leden startar vid Hemavan Gondols toppstation och slingrar sig ner till Björk. Både leden och Björk hålls stängt i sommar på grund av byggnationerna av Hemavan Gondol men till sommaren 2018 hälsar vi alla hungriga fjällvandrare välkomna in på god mat & dryck till en magisk utsikt!

Mellanliften plockas ner

I november när skidsäsongen drar igång kommer två uttjänta liftar vara borta men liftkapaciteten kommer vara högre i Hemavans skidsystem. Hemavan Gondol har nämligen en imponerande kapacitet på drygt 2500 personer i timmen vilket kommer innebära ett helt nytt flöde och ett annat åkmönster i skidsystemet. De nedfarter som finns i anslutning till den uttjänta Mellanliften kommer fortsatt att finnas kvar och vi har även förberett en ny nedfart som gör det ekelt att åka i backar som t ex Mellanbacken och sedan smidigt ta sig tillbaka till Hemavan Gondol för ett nytt åk. Fjällsluttningarna kommer numera kunna nyttjas för härlig skidåkning och trevliga fikastunder.

Bilder