Nyheter/Blogg

Toppstationen har tagit plats på fjället

Av Pontus Lindh
24 augusti, 2017 i Nyheter i Hemavan

Nysnö på våra fjälltoppar och Hemavan Gondols toppstation har tagit plats på fjället. Om 3 månader åker vi!

Vintern kommer allt närmare och så även invigningen av Björks nya granne, Hemavan Gondol. Som ni ser i bilderna nedan har toppstationen tagit plats på fjället och vi kan konstatera att det är en mäktig utsikt vi möts av när vi kliver av liften i vinter.

Till veckan fortsätter arbetet med att färdigställa toppstationen. Dessutom får vi besök av Super Puman (en stor helikopter) som ska lyfta liftstolpar/master på plats. Givetvis kommer vi dokumentera detta och publiera bilder/filmer här och i våra sociala medier. Så håll utkik efter det till veckan!

Vi håller även på att utforma ett underhållande program för invigningshelgen som äger rum 30 nov – 3 dec. Hela programmet kommer publiceras i vår evenemangskalender inom kort. Hoppas ni längtar lika mycket som vi gör för snart åker vi gondol!

 

Fakta Hemavan Gondol

Scrolla till höger för att se hela tabellen
Byggstart Maj 2017
Invigningshelg 30 nov – 3 dec
Tillverkare Leitner
Kapacitet 2544 personer/timme
Längd 1520 m
Fallhöjd 326,5 m
Restid till toppen 5 min
Hemavan Gondol rymmer 17 gondoler som rymmer åtta personer samt 51 soffor som rymmer sex personer.
Direct drive-system (synkron elmotor utan växellåda) gör stolliften bullerfri och använder cirka 8 % mindre el.
Hemavan Gondol blir Sveriges nordligaste gondol/telemix och den första i Lappland/Västerbotten.