Nyheter/Blogg

Hemavan Tärnaby välkomnar till en nyhetsspäckad vinter

Av Pontus Lindh
13 oktober, 2017 i Nyheter i Hemavan

Vintern står för dörren och Hemavan Tärnaby laddar upp för en ny säsong full med aktiviteter och spännande händelser. Vad sägs om invigning av Hemavan Gondol, längdskidåkning i hela sex månader, Svenska Mästerskapen i alpin skidåkning och en rafflande skotertävling? Allt detta och lite till händer i Hemavan Tärnaby!

Vintern är på ingång och det är dags för Hemavan Tärnaby att åka ut på turné för att snacka skidåkning och visa upp Hemavan Gondol, redan 21 oktober gör vi vårt första stopp. Vi besöker även Winter Show i Stockholm den 11-12 november och kommer vara matchvärdar på hockeymatcher i Luleå där hemmalaget möter Växjö den 21 oktober samt i Skellefteå där SAIK möter Malmö den 4 november. Förutom dessa stopp besöker Hemavan Tärnaby ytterligare fem orter i Sverige, Norge och Finland.

Med på turnén har vi också senaste numret av Magasin Hemavan Tärnaby som är fulladdat med inspiration och resetips inför familje- och kompissemestern i Hemavan Tärnaby.

Se vinterns inspirationsfilm:

Invigning av Hemavan Gondol under Winter Wake Up

Sedan i våras har byggnationerna av Hemavan Gondol pågått. Den gamla liften har rivits och en ny Gondol är snart på plats. Investeringen omfattar ca 70 miljoner kronor och är en milstolpe i Hemavans utveckling. Hemavan Gondol är en kombinerad gondolbana/telemix och innebär att 2544 skidåkare per timme enkelt kan färdas uppför skidbacken i en bekväm gondol eller soffa – något som områdets besökare länge har efterfrågat. Samtidigt utökas även snökanonsystemet och belysningen i skidbackarna. 30 november-3 december invigs Hemavan Gondol, en historisk satsning i vårt skidområde som kommer att ha inverkan på hela destinationen. Den enskilda i investeringen tillsammans med fler planerade och delvis genomförda satsningar, presenteras i Vision 2025 där vi ser en tydlig bild av utvecklingsriktningen framåt.

Intresset för vår destination och det vi erbjuder ökar för varje år. Det visar sig bland annat genom ökade antal skiddagar och gästnätter på anläggningarna i området. Vi ser även en trend vad gäller fritidshusboende vilket känns särskilt roligt. Att man köper eller bygger fritidshus tyder på att man verkligen tror på och trivs i området. Konstaterar Sofi Marberg verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby.

Winter Wake Up är evenemanget som avfyrar startskottet för vintersäsongen. Under helgen, samma helg som Hemavan Gondol invigs, kommer besökarna få ta del av en snöspäckad fest för hela familjen. På agendan finns till exempel en längdskidtävling i Ingemarbacken Tärnaby där först uppför backen vinner och dessutom blir det blir aktiviteter både på längdspåren, i skidbacken och i parken. Lägg därtill julmarknad, adventsmys och fullt ös på afterski och nöje så har du en lyckad helg!

Sex månader av längdskidåkning

Som ett led i den fleråriga satsningen beträffande längdspåren i Hemavan Tärnaby har det under året utförts markprepareringar för att få till ett jämnare underlag, allt för att den första snön kan användas på bästa sätt för att skapa en lång, hållbar säsong. Dessa satsningar gör att vi räknar med en tidig säsongspremiär både i Hemavan och Tärnaby. Förra årets längdsäsong varade från 18 november till 6 maj, en hela 6 månader lång skidsäsong på enbart natursnö!

Vi märker en ökad efterfrågan på preparerade tillgängliga längdspår inte minst genom antalet besökare utan också genom att allt fler löser spåravgiften som i sin tur gör att vi kan preparera spåren oftare. Att vi har en så lång längdsäsong är verkligen lyxigt och något vi ska ta vara på. Säger Cajsa af Ekenstam, Visit Hemavan Tärnaby.

Precis som tidigare år kommer det finnas olika evenemang för längdskidåkaren under vintern, vad sägs om det tillåtande Lialoppet, Kungsledenrännet för den mer vana åkaren och är konditionen och ambitionen någonstans mittemellan finns Laxfjället Runt för både vuxna och barn.

Se filmen från Kobåsspåret, landets vackraste längdspår: 

Tärnaby går framåt

Tärnaby Alpint fick i somras tillskott i ägarkonstellationen och redan nu syns de nya satsningarna som kvartetten planerat. Bland annat kommer den omåttligt populära Linbanan öppnas redan vecka 5, Ingemarbackens fikastuga har renoverats och ett stort trädäck med sittplatser och utegrill har byggts.

Dessutom kan vi i framtiden se fram emot att susa över Laxfjället i Tärnaby via en zipline som planeras att börja byggas sommaren 2018, det ryktas om att den kommer bli Sveriges längsta!

En annan nyhet i Tärnaby är att det från vintern 17/18 kommer finnas en skoteruthyrning på Tärnaby skidshop P3. Detta ger fler gäster möjligheten att på ett enkelt sätt på fina skoterleder färdas genom ett vackert snölandskap och bredda sina vyer.

I slutet av mars står Tärnaby och föreningen Tärna IK Fjällvinden återigen värd för de Svenska Mästerskapen i alpin skidåkning som är en del av SM-veckan i Skellefteå 20-26 mars. De alpina tävlingarna tv-sänds och pågår under tre dagar och lockar hit hundratals människor i form av tävlingsåkare och nyfikna besökare. Fjällvinden fyller dessutom 90 år 2018 vilket kommer firas under året med start under alpina SM.

Det är med stolthet vi kan arrangera alpina SM samma år som vi har 90-års jubileum. Sådana här gånger känns det extra bra att vara en del av klubben och allt roligt som händer. Säger Anders Persson, ordförande i Tärna IK Fjällvinden.

Nysatsningar på flera håll

I somras fick Laisaliden Fjällhotell nya ägare i Fort Knox och Norrland 2.0. Deras ambition är att varsamt utveckla Laisaliden med hela världen som målgrupp där gästen får en upplevelse av högsta klass.

Bayhill Center i Hemavan fortsätter att växa. De senaste satsningarna har lett till större lokaler för Sportringen, Systembolaget och ICA. Sistnämnda har även fått en ny delikatessavdelning med bageri, grill och pizza. Dessutom kan barnen sedan i somras busa järnet i Lennys Lekland på övre plan. Här kan man cykla, klättra, springa, hoppa, balansera, kasta boll och umgås.

Hemavans Högfjällshotell som förra året bytte ägare fortsätter sin satsning. Senast i raden av investeringar är ombyggnationen av hotellrum samt renovering av befintliga byggnader där nya, fräscha lägenheter byggs. Därtill hyrs redan nu den topprenoverade tvåvåningslägenheten i Guldbollen ut till större sällskap.

Rafflande skotertävling & familjernas lov

Hemavan Hillclimb är skotertävlingen där den som fegar förlorar. Backtävlingen kräver att föraren är alert och orädd för att lyckas med uppgiften att komma först upp på toppen. Snabba heat och glad stämning är alltid givet! På tävlingsarenan finns självklart gott att äta och dricka och skoterkalaset fortsätter senare med både After Skoter och skotermiddag.

Sportlovet är familjernas och barnens viktigaste lov. Sportlovet handlar om att roa sig, åka skidor med
Lenny Lämmel, prova längdskidåkning, äta god maträtter, bada i simhallen, åka Hemavan Gondol och kanske prova fiskelyckan. Påsklovet kommer strax därefter och bjuder likaså på aktiviteter för alla. Bäst av allt är nog ändå möjligheten att skotta en snösoffa och värma sig i solen omgiven av vita fjäll så långt ögat kan nå.

Hemavan Tärnaby väntar för alla som är ute efter äventyr, lugn, ro och rekreation eller vill bocka av en ruta på sin bucket list.

Till inlägget på Mynewsdesk där pressbilder och mer fakta finns att hämta

För mer information, kontakta:

Sofi Marberg, verksamhetschef Visit Hemavan Tärnaby
E-post: sofi.marberg@hemavantarnaby.se
Tel: 0954-104 65

Cajsa af Ekenstam, marknadskoordinator Visit Hemavan Tärnaby
E-post:
cajsa.afekenstam@hemavantarnaby.se
Tel: 0954-104 63

Pontus Lindh, marknadsansvarig Hemavan Alpint AB
E-post: pontus.lindh@hemavan.nu
Tel: 070-894 76 60

Anders Persson, ordförande Tärna IK Fjällvinden
E-post: anders@soderlundpersson.com
Tel: 0730-26 51 22