Nyheter/Blogg

Lukas och gänget ”Hemavan Steel Eagles” hittar man i parken

Av Sam Hedman
19 februari, 2018 i Nyheter i Hemavan

Efter skolan i Tärnaby och varje ledig stund hänger Lukas Henriksson och hans kompisar i Hemavan Snowpark. Glädjen lyser i ögonen på alla och de har superkul tillsamman. Jan Hurka, chef för parken vill hela tiden utveckla. Senaste området är Fat Zone överst i Hotellbacken.

Hemavan Steel Eagles. Från vänster: Valldian Hallin, Ludvig Söderman, Tomas Gunnebrink, Nils Andreas Andersson och Lukas Henriksson.

Upp och ner, upp och ner. Jag glömde fråga hur många åk de hann med under en eftermiddag eller en kvällsåkning. Killarna är mellan åtta och elva år. De bor i Hemavan Tärnaby och har tillgång till en av Sveriges bästa snöparker. Jag har egentligen ingen aning om vad alla features heter och vad alla hopp kallas. Men det ser sjukt kul ut när kompisarna i ”Hemavan Steel Eagles” är överallt bland boxar och kickar. Namnet på gänget har de själva kommit på och de åker både snowboard och skidor. Det kvittar vilket.

En i gänget är Lukas Henriksson som är åtta år och har åkt snowboard i minst tre vintrar. Är han inte i parken så knatar han upp i skogen bakom huset hemma vid med brädan under armen. Men det är nog i Hemavan och i backen han trivs bäst med sina kompisar. När jag frågar kommer svaret självklart. Snowboard och att åka i parken är det bästa han vet. Det liksom lyser om Lukas när han får testa och hitta på nya hopp och trick.

Lukas Henriksson är 8 år men redan duktig som sjutton.

Jag fick vara med en eftermiddag och konstaterade att det finns ordningsregler i parken som alla följer. Det är självklart att man tar hand om varandra. Ingen behöver känna sig dålig. Det är bara att vara med och göra det trick eller den åkning som känns bäst. Skön stämning helt enkelt.

En av grabbarna spräckte läppen och då följde de andra med in på Centrumhuset för att hålla koll. Med lite papper mot läppen och kallt vatten var det bara att köra på igen. Ingen blir lämnad i sticket. Man håller ihop och hjälper varandra.

Nils Andreas Andersoon flyger fram i Hemavan Snowpark.

Hemavan Snowpark byggs och utvecklas av tre experter. Jan Hurka är chef och gör sin tionde vintersäsong och sjätte i Hemavan. Han är mycket i Nya Zealand och har varit med och byggt hopp för snowboard-världscupen.

Jan säger att parken ska vara till för alla och det viktigaste är att ha roligt. Kvalitet är viktigt i allt de gör.

Vi har inte de största hoppen men de ska vara säkra. I år är det några fler än tidigare också.

Jan Hurka fixar och trixar i den övre delen som kallas Hemavan Fat Zone.

Vi vill att parken ska utvecklas hela tiden, säger Jan. Vi följer utveckling och trender på andra ställen runt om i världen. Till exempel östkusten i USA och deras skidorter är innovativa, säger Jan och fortsätter. De har ungefär samma förhållanden som här. Vi kollar in och studerar deras parker på bland annat Youtube. Jan tillsammans med sina kolleger Oscar Schaeffers och Christian Lundgren bygger nytt och ändrar om hela tiden.

Fat Zone är det senaste parkbygget. Det ligger högst upp i Hotellbacken med fantastisk utsikt.

Här ska det vara möjligt att gå runt och göra flera åk om och om igen. Det är en exprimentpark där vi testar nya material och former i olika features, förklarar Jan Hurka.

Pratar man med Lukas och hans kompisar var de i Fat Zone samma dag den öppnade. Nu finns det ungefär 30 olika features totalt i Hemavan Snowpark. Kommer det bara lite mer snö så kommer vi nog att få se många fler i olika former och svårighetsgrader. Jan och hans parkcrew lämnar inget åt slumpen och de vill ligga i framkant vad det gäller parker i Sverige.Lukas och hans kompisar i ”Hemavan Steel Eagles” kommer ha mycket spännande att se fram mot. Snart har de sportlov och då vet vi vart vi hittar dem, i parken.