Nyheter/Blogg

En kantarelloholics bekännelse

Av Pontus Lindh
7 augusti, 2018 i Nyheter i Hemavan

Japp jag erkänner, jag är beroende. Så fort bilderna börjar dyka upp på Instagram börjar något hända i kroppen och hela mitt väsen har bara ett fokus och det är kantareller.

Dom här hittade jag under morgonpromenaden. Dom fick följa med på kontoret. Jag tror det blir dagens lunch!

Alla som har gått omkring i fjällbjörkskogen och fått syn på dom gula skönheterna vet precis vad jag menar. I år är det ovanligt tidigt, säkert pga den varma sommaren vilket gör att dom syns väldigt bra mot det gröna gräset. Det är nästan som om dom står där och viftar på händerna för att bli upptäckta.

Vissa i min närhet undrar hur jag kan uppbringa sådan energi för att få tag på några liter kantareller vilket kan innebära att man kör fast med bilen och inte kommer hem förrän i skymningen en vanlig arbetsdag? Varför inte samma målmedvetenhet när det gäller fiske t ex.

Svårt att svara på men det är nog för att dom är så vackra, det krävs en del list för att hitta dom och sist men inte minst, njutningen när kommer man hem och får steka dem rikligt i smör och lägga på en hårdmacka.

Var hittar man kantarellerna?

Vanligast är att man hittar skogens guld i fjällbjörkskogens sydsluttningar. Dom gömmer sig i gräs och ris. När du har hittat några skall du fortsätta leta runt omkring eftersom de ofta växer i grupp.

Vispat kantarellsmör

Här behöver du inte oroa dig över att vispa grädden så pass hårt att den blir till smör. Det är själva grejen med receptet. Resultatet är ett mjukt, fluffigt nästintill hemkärnat smör. Tänk då att smaksätta detta härliga smör med smörstekta kantareller. Mums! Till receptet på ica.se