Nyheter/Blogg

September är ingen vanlig skidåkarmånad

Av Sam Hedman
28 september, 2018 i Nyheter i Hemavan

Tänk att det är lika roligt varje år. Det spelar liksom ingen roll. Gillar man skidåkning är det lika kul varje höst att hitta den där första nysnön som fallit.

September är ingen vanlig skidåkarmånad. Men nu hände det. Några dagars snöfall, oväder och minusgrader hade dragit förbi. Snön ligger kvar och i vissa sluttningar flera decimeter upp till en meter. Till och med hängdrivor har bildats på sina ställen. Det finns olika områden på fjället som är bra för skidåkning olika perioder av vintern. Försäsongsskidåkningen har sina speciella platser.

– Skidåkning i september. Nu har jag åkt skidor varje månad på året, konstaterar Anton och ler.

Jag och Anton Grindgärds drog iväg eftermiddagen den 27 september till just ett sådant ställe. Här vet vi av erfarenhet att det inte finns så mycket sten. Just här är det mest växtlighet och lutande myrar. Sådant underlag som skonar skidorna från repor om vi skulle gå igenom snötäcket.

Upp med skidorna på axeln och på med pjäxorna. Vi behövde inte gå långt innan vi mötte snön och drog på stighudar under skidorna. Blötsnö och lite skare. Just ovanför trädgräns stannade vi till och valde ett område med en stor ravin där snön drevat ner. Hängdrivor och lössnö, inte direkt något som man förväntar sig i september men fick oss att känna förväntan.

Hopp, skutt och lössnösvängar. Tänk att det är lika roligt varje år med säsongspremiären på skidor. Det känns som man aldrig haft en sommar emellan. Svängarna och utrustningen fungerade som  i våras när allt ställdes undan. Efter några timmars skidlek var det nästan svårt att lämna fjället. Solen värmde och det kändes som en vårdag i april. Men den avslutande överraskningen var den fina skidåkningen ner i skogen. Solen hade tinat upp skaren och det var bara att ladda. Med stort leende och skön känsla i kroppen susade vi ner på myrarna och mellan gulfärgade fjällbjörkar.

En torsdag eftermiddag i september på skidor och säsongspremiären är avklarad. Känns lite underligt men härligt att borsta av snö från skidbindningarna efter ett åk så här tidigt på säsongen. Nu håller vi bara tummarna för att snön ligger kvar. Själv fortsätter jag arbetet med att montera upp snökanonerna i Hemavan. Snart lägger vi snö i backen och kan svänga där också.

Bilder från Sam och Antons skiddag i september

HAR DU EN STUGA I HEMAVAN DU VILL HYRA UT?

Kontakta oss

SYTERSKALET VÄXER FRAM

läs mer