Nyheter/Blogg

Regerande världsmästaren Sandra Näslund tränar i Hemavan

Av Pontus Lindh
16 november, 2018 i Nyheter i Hemavan

Det svenska landslaget i Skicross har under veckan tränat i Centrumbacken i Hemavan. I fjol visade många av åkarna upp fina resultat men starkast lysande är Sandra Näslund.

Foto: Sandra Näslund

 

Näslund bodde under studietiden flera år i Tärnaby. Nu har hon dock basen hemma i Kramfors, men det finns en tanke om att bo i Hemavan Tärnaby igen. Under en kortare period i alla fall.

– Under våren skulle det passa bra att bo här, då är säsongen slut men jag kan fortsätta träna med fina förhållanden.

Jag frågar hur träningen har gått i veckan som varit och Sandra säger att det har varit blandat, men att förhållandena ändå har varit bra trots varmt väder.

Skidtest i Hemavan. Foto: Sandra Näslund

– Det har varit bra snö och hårt underlag flera dagar.

Som novis inom Skicross kan man lätt fundera om de får ut något när de åker upp och ner i en backe som inte alls liknar tävlingsbanorna. Sandra skrattar och säger:

– Jodå, det är faktiskt en bra backe att träna i här i Hemavan. Det finns många naturliga hopp i backen och vi har även fått till några maskinbyggda hopp där vi kan öva starter.

Precis som för det alpina landslaget har skicrosslaget ett VM som hägrar under 2019. Skicrossen ligger under kategorin ”Freestyle & Freeski” i FIS och kommer att köra VM i Utah, USA, i början av februari. Sandra Näslund är regerande världsmästare.

– VM är det stora målet. Och Världscupen. Jag siktar på storslam, skrattar Sandra.

Den första tävlingen för säsongen är bara några veckor bort, Val Thorens 7-8 december. Ett ställe som Sandra gillar väldigt mycket, precis som Hemavan Tärnaby. Jag frågar vad hon saknar mest efter flytten från Tärnaby.

– Umgänget och skidåkningen.

Vi har kunnat läsa om att Sandra tränat med de alpina fartåkarna och jag funderar om hon ska byta gren. För några år sen tävlade hon i den klassiska friåkningstävlingen Ride the Cow i Hemavan, där hon slutade tvåa. Ska du sluta med Skicross?

– Haha, nä. Super-G har varit ett bra komplement i träningen och friåkningen har varit en kul grej men är inget jag satsar på. Det får bli efter skicrossen i sådana fall.

Friåkningsmeckat Kobåset är ändå ett ställe som Sandra säger sig uppskatta mycket i Hemavan.

–  Att Kobåset är lättillgängligt och att det finns mycket åkning är det jag gillar mest med skidområdet i Hemavan.

Så med andra ord kanske det inte är omöjligt att vi ser Sandra Näslund i byn igen till våren. Tills dess önskar vi henne och hela skicross-gänget lycka till i vinter!