Nyheter/Blogg

En ny fjällrestaurang byggs i Hemavan

Av Pontus Lindh
16 maj, 2022 i Nyheter i Hemavan

Den 13 april 2022 var en historisk dag för Hemavan när Hemavan Alpint presenterade sin största satsning hittills – det nya fjällområdet Syterskalet. Nu, en månad senare, är det dags att presentera nästa spännande nyhet, den här gången med gästens matupplevelse i fokus.

Hemavan har precis avslutat sin bästa säsong någonsin där rekordmånga besökare hittat till Hemavans fjällvärld. Den positiva besöksutvecklingen skapar nu förutsättningar för ytterligare investeringar i Hemavan. Markus Eriksson är VD för Hemavan Alpint AB och säger så här om nästa stora satsning i Hemavan:

Vi har precis avslutat en fantastisk säsong i Hemavan där både gästantalet, gästnöjdheten och liftkortsomsättningen har ökat i jämförelse med tidigare år. Det här stärker vår framtidstro och gör att vi vågar fortsätta presentera stora nyheter för Hemavan. För oss är det viktigt att vi parallellt med satsningen på vårt nya fjällområde Syterskalet fortsätter investera i vårt befintliga skidsystem som fortsatt har stor utvecklingspotential.

Det är i Hemavans befintliga skidsystem, närmare bestämt i området kring Kungsliften/Lillprinsen som det är klart med nya satsningar. En ny fjällrestaurang börjar byggas i sommar för att stå klar redan till kommande vintersäsong. Dessutom står Folkes Fjällcafé inför en omsorgsfull renovering.

En ny fjällrestaurang tar plats på fjället

3D-illustration som ger en hint om hur Hemavans nästa fjällrestaurang kommer se ut.

Mitt mellan kalfjället och Kungsleden, ombäddad av fjällbjörkar uppförs en ny fjällrestaurang som kommer servera Hemavans fjällvandrare och skidåkare vällagad och närproducerad mat och dryck med start redan till kommande vinter.

Fjällrestaurangen ger plats för omkring 40 sittande gäster, kök, braskamin samt 3 toaletter. Uteplatsen rymmer ytterligare ca 40 sittplatser samt en grill/utekök som ökar kapaciteten genom att servera vällagad mat över öppen eld. Pontus Lindh är marknadschef på Hemavan Alpint AB och ger oss en försmak på vad vi kan förvänta oss när det är dags att besöka restaurangen:

Vi tycker det är viktigt att fjällrestaurangen passar in i Hemavans unika fjällmiljö och kommer därför jobba med hållbara materialval och en naturnära färgsättning. När du kliver in i restaurangen välkomnas du av en värmande braskamin och på menyn kommer du hitta enkla men vällagade rätter där så mycket som möjligt är närproducerat. Vi är också väldigt glada att den nya fjällrestaurangen kommer få 3 toaletter vilket gör fjället mer tillgängligt för våra gäster både sommar – och vintertid. Under vårvintern kommer det även vara möjligt att låna spade och liggunderlag för den som föredrar att äta en god lunch i sin egenbyggda solgrop.

Folkes Fjällcafé blir mindre och större på samma gång

Folkes Fjällcafé, eller Folkes som det heter i folkmun, har länge varit en favorit för många, där hembakat fika och nygrillade hamburgare har mättat många hungriga skidåkares magar genom åren. Folkes har stått pall för fjällets karga klimat i drygt 30 år och behöver nu genomgå en omfattande renovering.

I sommar kommer Folkes genomgå en omsorgsfull renovering där vi vill behålla byggnadens charm samtidigt som vi vill att Folkes ska fortsätta vara en attraktiv mötesplats många år framåt. Dessvärre kommer hela byggnaden inte kunna stå kvar. Den del som tidigare har varit restaurangdel är i för dåligt skick för att kunna bevaras. Vi har också avråtts från att bygga upp något nytt på samma plats på grund av terrängen. Det här innebär att Folkes kommer minska sin invändiga yta, vilket vi kompenserar med att utomhusmiljön blir både större och bättre anpassad till fjällets blåsiga och soliga dagar. Detta säger Markus Eriksson, VD för Hemavan Alpint AB

Renoveringen av Folkes Fjällcafé påbörjas i maj och kommer även den vara klar till vintersäsongen 22/23.

 

Kuriosa om Folkes Fjällcafé: Visste du att Folkes Fjällcafé har fått sitt namn efter legendaren Folke Edvall? Folke är för många ett välkänt ansikte i Hemavan. När Folke fyllde 80 år gjorde han sin 50e säsong i Hemavan, vilket gör Folke till Hemavans mäste och bäste säsongsarbetare genom tiderna. Numera är Folke heltidspensionär men fortsatt en flitig gäst i Hemavan och på Folkes Fjällcafé.