Nyheter/Blogg

Ida välkomnar oss till en sommar på Björk

Av Sam Hedman
17 juni, 2022 i Nyheter i Hemavan

Den 8 juli är det dags för Björk – Topprestaurang & Fjällbar i Hemavan att hälsa alla hungriga fjällvandrare och cyklister välkomna att äta igen. Då drar restaurangen med Hemavans bästa utsikt igång med sommarsäsongen. Från och med i sommar kommer Bayhill Group att driva Björk med Ida Sundqvist som ansvarig restaurangchef.

Ida Sundqvist är ny restaurangchef på Björk och ser fram emot säsongspremiären den 8 juli.

Vi på Hemavan Alpint fick en pratstund med restaurangchefen Ida utanför Björk en solig eftermiddag i juni under en paus i arbetet inför öppningen. Ida Sundqvist kommer från Vilhelmina. Hon har varit verksam kock i Hemavan de senaste tre vintersäsongerna. På Björk har hon basat över köket två vintrar. Därefter fram tills nu i Bayhill Center som restaurangansvarig. Nu tar hon över ansvaret för topprestaurangen Björk från och med i sommar och samtidigt även som restaurangchef för all verksamhet i Bayhill Group.

Det är första gången jag är här på sommaren, säger Ida. Det ska bli jättekul att få köra på under sommarsäsongen också. Jag hoppas det kommer många vandrare från Kungsleden. Men givetvis är alla som tar sig hit välkomna.

 

Ida berättar att gästerna kommer att känna igen maten sedan tidigare säsonger på Björk. Det blir så kallade mellanrätter med råvaror som hör fjällen till. Mycket grönt finns på menyn men också ren och röding. – Vi vill att sommar- och vintermenyerna ska gå in i varandra, förklarar hon. Det blir säsongsbetonad mat på tallriken.

I sommar kommer Björk vara öppen samma tider som Hemavan Gondol rullar. Utöver detta kommer restaurangen erbjuda mat en del kvällar.

Vi vill kunna erbjuda öppet under sommarkvällar och möjlighet att sitta här och uppleva det magiska ljuset. säger Ida och fortsätter. Jag ser framför mig ljumma sensommarkvällar där våra gäster sitter och njuter av maten, utsikten och våra egna komponerade drinkar.

Björk har blivit ett landmärke i Hemavan. Med sin prisbelönta design ser man själva byggnaden nere från byn. Hit tar du dig med Hemavan Gondol för att sedan vandra eller cykla den markerade stigen ner till restaurangen. Du kan också givetvis gå eller cykla hit hela vägen från dalen.

Gänget som kommer och jobbar är ungefär samma som i vintras, säger Ida Sundqvist. Dagtid är det bara att komma förbi och slå sig ner men då vi kör kvällar är det bra om man bokar bord i förväg. Vi tittar också på olika transportlösningar kvällstid ifall det funkar.

Ida sitter och njuter i junisolen vid väggen på Björk. Solen värmer och de ljusgröna fjällbjörkarna ramar in de snöfläckiga fjällen. Detta är nog Hemavans vackraste arbetsplats. Vi säger lycka till och ser att Ida är taggad och vill komma igång med sommarsäsongen.

Ida Sundqvist tillsammans med Nils Wikberg på Bayhill Group är de som kommer driva Björk åt Hemavan Alpint med start från och med 8 juli.

Den 8 juli står vi beredda och hälsar alla välkomna till Björk, säger restaurangchefen Ida Sundqvist slutligen och återgår till alla förberedelser inför öppningen.