Nyheter/Blogg

En vinter full av spännande nyheter

Av Pontus Lindh
28 oktober, 2022 i Nyheter i Hemavan

En 5 km lång nedfart i det ny skidområdet Syterskalet, en ny fjällrestaurang, mer kvällsskidåkning och massor av roliga ”features” i skidområdet samlade under namnet Hemavan Playground. Där har vi några av nyheterna som vi har att se fram emot i Hemavan i vinter.

DEN FÖRSTA NEDFARTEN ÖPPNAR I NYA SKIDOMRÅDET!

Redan till denna vinter kan du njuta av skidåkningen i Syterskalet då den 5 kilometer lång nedfarten Sytervyn är klar och sträcker sig från Kungsliftens topp ända ner till gondolens dalstation.

Den 13 april 2022 presenterade Hemavan Alpint den största satsning i Hemavan hittills, det nya skidområdet Syterskalet och nu är det premiär för den första nya backen.

Under sommaren och hösten har ett omfattande arbete gjorts där flera av Syterskalets nya nedfarter har röjts. När det nya fjällområdet står klart kommer det bestå av storslagen fjällskidåkning i flertalet nedfarter och gles björkskog, 3000 nya bäddar, vandrings – och cykelleder, aktivitetsytor och ett levande centrum med restauranger, butiker och skridskobana ta plats.

Redan till denna vinter kan du njuta av skidåkningen i Syterskalet då den 5 kilometer lång nedfarten Sytervyn är klar och sträcker sig från Kungsliftens topp ända ner till gondolens dalstation. Skidåkningen är ”blå” och bjuder på både spektakulära kallfjällsvyer och vacker knotig björkskog. Pisten följer fjällets mjuka former i fina svängar och har lagom böjande lutningsförändringar som gör skidåkningen varierad och extra rolig.

Nya fjällrestaurangen VIDE

Mitt mellan kalfjället och Kungsleden, ombäddad av fjällbjörkar ligger nu fjällrestaurangen Vide, som från och med jul börjar servera Hemavans skidåkare vällagad och närproducerad mat och dryck. Platsen vid Lillprinsens dalstation och nära tur- och längdspår är noga vald för att vara lätt att ta sig till men samtidigt smälta in så diskret som möjligt i terrängen. Området är också ett mycket populärt ställe för snögropar där många njuter av fika och sol. I och med tillkomsten av Vide tillförs toaletter och möjlighet att köpa med mat och fika.

Vide har plats för 35 sittande gäster inomhus i en ombonad rustik men samtidigt modern miljö som värms av den öppna brasan. Lika många platser finns utomhus på terassen där även kökets utedel är placerat för att kunna laga mat över öppen eld.

Det kompetenta gänget från Hemavans Fjällcenter kommer ansvara för driften av både Vide och Folkes Fjällcafé i vinter.

Preben, Linnéa och William från Hemavans Fjällcenter är några av personerna vi kommer möta på både Vide och Folkes Fjällcafé i vinter.

Vide är även öppen sommartid för fjällvandrare och blir med sin placering i anslutning till Kungsleden ett givet raststopp.

ETT RENOVERAT FJÄLLCAFÉ – både större och mindre

Den moderna klassikern Folkes Fjällcafé har fått en efterlängtad renovering efter många års tjänstgöring i karg miljö strax ovan trädgränsen. Kärnan med hembakat fika, nygrillade hamburgare och andra snabba rätter består och utvecklas men formen på själva Folkes är förändrad. Delar av byggnaden kunde inte räddas och heller inte ersättas rakt av pga terrängen. Det betyder att den invändiga ytan minskats men att den mycket populära uteterassen har blivit större, mysigare och mer väderskyddad. Precis som på Vide kommer det vara Hemavans Fjällcenter kompetenta personal som möter oss när vi kliver in på Folkes Fjällcafé i vinter.

EXTRA MYCKET KVÄLLSÅKNING

Förra årets test med en extra kvällskidåkning på helgerna blev en succé och vi fortsätter därför med kvällsåkning både fredagar och lördagar från premiärhelgen till säsongsavslut. Dessutom öppnas även onsdagarna upp för kvällskidåkning från den 29/12 och resten av säsongen i samarbete med den lokala föreningen Aktiv Ungdom.

Därmed har Hemvan och centrumområdet kvällskidåknig till kl 19 tre dagar i veckan; fredagar och lördagar hela säsongen och onsdagar från och med 29/12.

Liftarnas öppettider

HEMAVAN HAR BLIVIT HEMAVAN, OCH TÄRNABY HAR BLIVIT TÄRNABY

De två grannskidorterna Hemavan och Tärnaby har länge kommunicerats som en och samma skiddestination genom ett och samma varumärke, även fast de varit egna självständiga skidorter med egna inriktningar och ägare. Under hösten tog Hemavan Alpint och Tärnaby Alpint gemensamt beslutet att dela varumärket för att på så sätt göra det tydligare för gästerna och låta respektive ort att få blomma ut mer självständigt i sina egna riktningar.

För Hemavans del är detta mycket mer än bara en ny logotyp, det markerar också nästa stora steg i Hemavans utveckling, där skidområdet Syterskalet och årets nyheter bara är början.

Det djupa samarbetet fortsätter så klart och givetvis kommer liftkortet även fortsatt att gälla på båda skidorterna. Mer information om vad som är på gång i Tärnaby hittar du på tarnabyalpint.se

HEMAVAN PLAYGROUND

Hemavan Playground är vår idé kring hur vi utvecklar ännu roligare och mer spännande skidåkning. Visionen är att skapa en lekplats för alla varianter av utförsåkare där hela fjället är vår arena. Redan idag finns flera platser i skidområdet som erbjuder variation och utmaningar där de mest kända idag kanske är Hemavan SnowPark, SkiCrossen och barnens Lämmelland.

I vinter kommer fler och ännu mer varierade platser att skapas. Från en belyst pulkabacke och en grön snowpark för de allra yngsta till riktigt fin björkskogsskidåkning, utmärkt på pistkartan. Vi vill bredda utbudet av skidåkning och erbjuda ännu mer variation som komplement till alla härliga machesterpister som redan finns idag.

Hemavan Playground leds av OS-meriterade fd skicrossstjärnan Viktor Andersson med en bred bakgrund som skidåkare över hela världen. Tillsammans med Hemavans expert på shaping och design, Jan Hurka kommer många nya och kreativa skidställen mejslas fram.

SKOGSKIDÅKNINGEN – HEMAVANS MINST BEVARADE HEMLIGHET, NU OFFICIELL!

Byaåldermannen och entusiasten Roland Johansson har röjt bort sly och öppnat upp skogarna i Norr- och Mellanskogen (se rödmarkerade områden), som när har perfekta avstånd för skidåkning med fint flyt.

Entusiaster har i decennier njutit av skidåkningen i Hemavans björkskogar. Off pist-skidåkning som är lättillgänglig, ligger inom skidområdets gränsen och funkar i de flesta väder och snöförhållanden. Dock har den varit en liten hemlighet för de som vet.

Nu ändrar vi på det.

För det första har byaåldermannen och entusiasten Roland Johansson röjt bort sly och öppnat upp skogarna i Norr- och Mellanskogen, som när har perfekta avstånd för skidåkning med fint flyt. För det andra märker vi ut dessa områden med startpunkter, skyltar upp och gör dem till officiella delar i skidområdet och Hemavan Playground.

AVA – Ny restaurang och boulebar mitt i Hemavan

Mitt i Hemvan har den nya familjeinriktade restaurangen AVA slagit upp sina portar. AVAs skepnad följer dagens rytm från förmiddagsfikat till kvällens middag, bouleparti och drink efteråt.

I den mysiga miljön en trappa upp på Bayhill Center samlas vänner och familjer för att umgås kring något gott att äta och något roligt att göra. Köket bottnar i den Västerbottniska fjällmijön med mat lagat från grunden och är öppet alla dagar i veckan. På dagen serveras fräscha surdegspizzor, värmande soppor, dagens lunch, matiga mackor och nybakade kanelbullar tillsammans med riktigt gott kaffe. Kvällstid är AVA en familjär aktivitetskrog med enkla och vällagade rätter som med fördel kan delas av hela familjen. Varför inte i samband med ett parti boule eller shuffelboard och kanske en tur i Lennys Lekland för de minsta, där föräldrar har uppsikt från restaurangen.

För den som vill hänga kvar till sent är baren av klassiskt snitt med ett brett utbud av öl ett givet val.