Nyheter/Blogg

Vi välkomnar OS-meriterade Viktor Andersson till Hemavan

Av Sam Hedman
8 november, 2022 i Nyheter i Hemavan

Nu har Hemavan och Hemavan Alpint fått förstärkning av en världsåkare i skicross. Det är Viktor Andersson som kommit flyttande från Åre med sin sambo Jennifer Asp och deras sex veckor gamla dotter Tula.

Den tidigare skicrossåkaren Viktor Andersson på plats i Hemavan för att inleda sin första vinter som ansvarig för Hemavans skidskola och projektledare för det nya konceptet Hemavan Playground.

Hemavan har fått förstärkning i världsklass av den tidigare OS – och VM-meriterade skicrossåkaren Viktor Andersson. Andersson kan numera titulera sig Hemavanbo och ansvarig för Hemavans skidskola samt projektledare för det nya konceptet Hemavan Playground. Sam Hedman fick en pratstund med Viktor som just nu håller på med förberedelserna inför vintersäsongen.

– Jag kom till Hemavan första gången för åtta år sedan, då med skicrosslandslaget på träningsläger, och vi höll till i Centrumbacken. berättar Viktor. Redan då när jag såg all skidåkning ville jag komma tillbaka och få känna på den roliga åkningen, som jag såg fanns i och utanför pisterna.

Familjen har precis landat och flyttat in i sin nya lägenhet. De ville göra något nytt och det blev Hemavan.

Viktor slutade sin aktiva tävlingskarriär i skicrosslandslaget så sent som i våras. Men för den saken skull inte lagt skidorna på hyllan. Nu ser han fram emot att få byta ut hårda och isiga skicrossbanor mot mjuka och sköna pister. Att 85 % av Hemavans skidsystem endast har natursnö är något Viktor gläds åt och tycker fler borde ta tillfället att prova.

– Jag kände att jag var klar med tävlandet och ville gå vidare. Och så fick jag den här chansen att vara med och utveckla skidskolan och det som kallas playground konceptet i Hemavan. Det känns helt rätt, menar han.

– Efter tio år i skicrosstoppen är det ett privilegie att få sluta med tävlandet utan större skador i en av de tuffaste skidsporterna man kan ställa upp i, säger Viktor under vårt samtal.

Viktor Andersson är från Lofsdalen och flyttade vidare i tidig ålder till Vemdalen med sina föräldrar som på den tiden var engagerade och entusiastiska skidlärare.

– Det har alltid varit skidåkning i vår familj. berättar han. Under tiden jag gick på alpina skidgymnasiet i Sollefteå jobbade jag i skidskolan hemma under loven. När jag blev äldre insåg jag hur bra jag hade det som fick växa upp på en skidort.

Viktor gillar fart under laggen och att skidåkningen ska vara spontan och rolig. Det var för honom naturligt att ta steget från alpin utförsåkning till skicross. Vid första världscuptävling 2012 i Canada åkte han ut tidigt men det triggade honom att fortsätta, träna mer målinriktat. Därefter har det blivit två olympiska spel, fem världsmästerskap och han har 105 världscupstarter runt om i världen. Allt har resulterat i flera pallplatser och många framskjutna placeringar. Mellan varven då han inte varit runt och tävlat i när och fjärran har det också blivit några skid- och tränarutbildningar på hemmaplan.

Viktor Andersson på ett av sina träningsläger i Hemavan. Foto: Sam Hedman

En grej till som vi vet, vi som följt Viktors skidåkarkarriär och tycker är stort och måste berättas. Det är att förutom sina framgångar i skicrosslandslaget är han första svensk som vunnit norska juniormästerskapet i störtlopp. Alla som följer alpin skidåkning vet vad norrmännen kan prestera i en störtloppsbacken.

Ett av hans ledord är att skidåkning ska vara skoj. Det har han själv levt efter under hela sin skidkarriär och nu tagit med sig skidglädjen till Hemavan.

Viktor förklarar hur han tänker sig skidskolan och utvecklingen av de arenor som finns i Hemavans skidbackar.

– Det vi kommer att erbjuda ska inte bara vara för de bästa utan ska tillgängliggöras för alla. Lenny Lämmel kommer avslöja sin egen levnadshistoria som alla barn kommer lära känna. Hemavan Snowpark ska utvecklas för alla. Sedan bygger vi upp lite nytt, säger han och ler lite hemlighetsfullt.

Skicrossarenan kommer med Viktors all erfarenhet att steppa upp sig ytterligare. Vi känner att det kommer bli mer fart och fläkt i backarna under kommande vinter.

/Sam Hedman