PROFILERNA – Niklas Jonsson

Namn Niklas Jonsson
Bor Piteå
Gör Vd för Almi Nord

Text: Elisabeth Aagård
Foto: Robert Henriksson

Jag bor i Piteå men vi har ett fritidsboende i Hemavan sedan fyra år tillbaka. Eftersom jag har åkt skidor mycket i hela mitt liv och hela familjen, min sambo Mirjam och våra söner Pål, 17, Ulrik 12 och André 10 åker mycket var vi ute efter ett fjällboende och fastnade för Hemavan Tärnaby. Det är väldigt trevligt, avslappnad miljö, det kände vi direkt när vi kom dit. När vi kollade på bostäder, i butiken, alla vi mötte var så trevliga, så det var mycket av den anledningen. Och så för att vi älskar naturen och att allt är så tillgängligt. Vi är där året runt, men alla åker väldigt mycket skidor, både längd och alpint.

Alla barnen tävlar i längdskidor och den äldsta sonen Pål som nu åker på ganska hög nivå får fantastiska förutsättningar här med träningsförhållandena är i toppklass. Vi vill ha möjlighet att åka på snö längre på året och börja tidigare, så hade det inte funnits fina längdmöjligheter hade vi inte köpt lägenhet i Hemavan. I Hemavan finns fina och långa spår ute på fjället och i Tärnaby fina tävlingsspår. Det är inte så många platser i norra Sverige som kan erbjuda den variationen.

Till vardags jobbar jag som vd på Almi nord med Västerbotten och Norrbotten som arbetsområde. Almi ägs av Näringsdepartementet och region Norrbotten och region Västerbotten. Vi jobbar med affärsutveckling och finansiering av företag. Att jag började där handlade mycket om slumpen. Jag tävlade själv till 2002 och tog sedan en civilekonomexamen och jobbade på bank. Men sedan kom tjänsten som vd ut och jag blev tipsad av en gammal kollega. Jag trivs jättebra med att jobba med regional utveckling och med att resa runt i hela området. Det är väldigt spännande och intressant att besöka alla kommuner och träffa intressanta människor och företag, framför allt i de här länen som sträcker sig från kust till fjäll.

På fritiden lägger vi mycket tid i naturen. Jag jobbar ideellt som skidtränare för ungdomar också. Mycket självklart för att barnen har det intresset och att jag brinner för längdsporten. Och till Hemavan och Tärnaby drar jag gärna mot skidspåren om vintern.

Jag tycker om Liaspåret och när det är fint väder är Kobåsspåret i mitt tycke Sveriges vackraste skidspår

Murtsertoppen är också makalöst fint, med utsikten mot Norge. Det är en perfekt eftermiddagstur med topptursskidorna. Överhuvudtaget närheten till allt, från där vi bor, är fantastisk. Att kunna ta sina topptursskidor en tur, sent i april eller i början av maj och dra ut. Allt är så nära och tillgängligt!

Läs mer om Längdåkning i Hemavan Tärnaby