5 tips för en lyckad fjällvandring med barn

Att gå på en vandringstur med barnen kan vara allt från fantastiskt till frustrerande. Hur det blir beror delvis på barnen och förhållandena, men framförallt på vad du kan göra som förälder. Precis som vandringsleden kommer livet att gå vidare, och det är viktigt att barnen får en positiv start i början på fjällivets stig. Här nedan följer fem konkreta tips du kan ha med dig på de där första fjällturerna.

Text: Gustav Corin
Foto: Sofia Bursjöö

1 Sänk ribban

Att sänka ribban, sänka förväntningarna och kraven är något vi kan med oss i stora delar av livet, men kanske framförallt på barnens första vandring. Tänk att allt är bonus. Att ni ens kommer ut är bonus.

Att sänka ribban för vad vandring ska innehålla, hur långt ni ska, och vad som förväntas av barnen gör det hela till en mer positiv upplevelse. Även för dig som förälder. Det kan vara svårt att sänka kraven helt när du redan kört många timmar i bil, spenderat pengar på boende och köpt dyr utrustning. Men varför har du gjort det om det ändå bara mynnar ut i en massa press och stress? Kanske det svåraste tipset i hela den här listan är att du ska sänka din egen ribba också.

2 Involvera barnen

 Låt barnen vara med i planeringen och utförandet. Ta fram fjällkartan redan hemma på köksbordet, innan ni åkt iväg. Ladda ned Naturkartan till telefon eller padda. Plantera idén, fråga vad de vill och fokusera på att det är en häftig upplevelse. Det är inte superlätt att förklara för en sexåring att midnattsolen är helt underbart vacker eller att tystnad kan vara en naturupplevelse.

I appen Naturkartan är det lätt att se vilka turer som kan passa, vad folk tycker om dem och varifrån man ska utgå. Där kan barnen i allra högsta grad vara med och bestämma och låta sig inspireras. Tänk dock på att inte höja förväntningarna mer än vad som är rimligt, för att inte bädda för besvikelse. Även för dig själv.

När planeringen är klar fortsätter ni att involvera barnen hela vägen hem igen, och förhoppningsvis har ni allihop minnen för livet.

 

3 Fika

Googla vandra med barn och din skärm fylls med tips om hur viktigt det är med fika. Budskapet är otvetydigt. Fika är halva grejen. För dig. Kanske tre fjärdedelar till hela grejen för barn. Planera fikat väl, och låt barnen komma med inspel. Även om det egentligen är onödigt vandringsmässigt att ta med sig kök och pannkakssmet på en tur som bara är någon kilometer, så är det inte onödigt ur en livsnjutar-synpunkt. Låt barnen bära någon del av fikat, låt de lära sig hur man hanterar matlagning ute och prägla dem i läran att mat smakar bättre på fjället. Låt fikat ta plats.

Låt fikat ta plats

Fikat krävs ju också, för energin. Har du vandrat mycket kan du säkert gå en mil på en halv snickers och tre klunkar vatten, men ditt barn kan inte det. Och antagligen inte du heller, när du har en annan liten människa att hålla reda på. Det gäller att anpassa sig. Och det är heller ingen tråkig upplevelse att brassa korv med utsikt över hela Jovattsdalen, eller koka pasta i fjällbjörkskogen ovanför Hemavan.

4 Lugnet

Fjällen är lugna. Vädret ändras fort, så ta dig i akt. Men lugnet finns där ändå. Låt det fylla dig och låt det spilla över till dina barn. Kanske är de vana att se dig stressad över hämtning och lämning, nåt strul på jobbet, eller att du glömde handla något på vägen hem? Detta är en helt annan arena. Här finns inget av det. Ingen av dessa bekvämligheter som på många sätt gjort våra liv svårare och jobbigare. Det kan man tycka vad man vill om, men nu är du ledig från jobbet och har tagit dig ut i naturen tillsammans med familjen, så låt det andra vara. Ta inte upp telefonen. Kolla inte mailen på kvällen i stugan. Scrolla inte instagram på dasset. För din egen skull. Och för barnens. De märker din sinnesstämning bättre än vad du gör själv.

 

5 Ha en alternativ plan

Det kan ju skita sig. Vädret kan svänga fort, och det kan även humöret. Det gäller både vuxna och barn. Att vända eller avbryta turen är inget nederlag. Tvärtom är det något positivt att kunna ta ett val avvägt och rimligt beslut.

I en situation där den ursprungliga turen blivit något annat, är det praktiskt att ha en alternativ plan. Det kan vara en vandring på lägre höjd i annan terräng, men det kan också vara en längre fika, en film eller varför inte åka hem och spela sällskapsspel?

Det går att ladda ned hela områdets turer i offlineläge i Naturkartanappen. Gör det så är ni alltid redo att ändra färdplan, även utan täckning. Appen ersätter dock inte karta och kompass.

Välkomna ut på fjället!

Tips: Välj Hemavan Tärnabys naturkarta och skriv in sökordet närleder. Då får du tips på bynära vandringar i Hemavan och Tärnaby. Naturkartan finns både på webben och som app i telefonen.