Nyheter/Blogg

Sommaren 2018 i Hemavan Tärnaby – kalender och nyheter

Av Pontus Lindh
21 mars, 2018 i Nyheter i Hemavan

Fjällvandra längs Kungsleden, guidade upplevelser, fiskefestival, Gränshandelsmarknad med samisk kultur i fokus, löpartävlingar och kultur i konst, musik och berättelser är några av sommarens aktiviteter i Hemavan Tärnaby. Dessutom premiär för en ny sommarattraktion – Hemavan Gondol.

JUNI 2018

10 juni
Fjällruset, löpartävling för stora och små 
Tärna IK Fjällvinden bjuder in till löpartävling. Mer information: Tärna IK Fjällvinden 0954-101 09, fjallvindenloppen.se/fjallruset/

20 juni
Tärna IK Fjällvinden bjuder in till Sommarpuls på Udden, Tärnaby
Utomhusträning på vackra Udden i Tärnaby. Onsdag 20/6, 27/6, 4/7 info@fjallvinden.com,www.fjallvinden.com

21 juni 
STF:s fjällstugor öppnar längs Kungsleden mellan Hemavan-Ammarnäs.
Svenska turistföreningens fjällstugor längs Kungsleden mellan Hemavan och Ammarnäs öppnar och stugvärdarna är på plats från 21 juni till 30 september.  www.svenskaturistforeningen.se/leder/vindelfjallen/

22 juni
Midsommarfirande på Udden i Tärnaby

25 juni
Naturum Vindelfjällen Hemavan och Fjällbotaniska trädgården öppnar. 
Naturum med sin utställning om naturen i Vindelfjällens naturreservat är öppet dagligen 25 juni till 2 september. Fjällbotaniska trädgården är bemannad från den 25 juni till 12 augusti, där kan man se på hundratals växter ur den nordiska fjällfloran. Guidade turer och kvällsöppet med temakvällar. Mer information: Naturum Vindelfjällen Hemavan, 0954-380 23, www.vindelfjallen.seeller www.fjallbotaniska.se

JULI 2018

2 juli
Start för guidade sommaraktiviteter i Hemavan Tärnaby
Sommarens guidade aktiviteter startar 2 juli och håller på hela sommaren. I programmet finns vackra och geologiskt intressanta Ruttjebäcken med sina jättegrytor och stenhällar, samisk kulturhistoria vid Atoklimpen, och vandringar till den sällsynta orkidén Brudkullan. Årets nyhet är Kanotäventyr i Jovattnet! Mer information: Hemavan Tärnaby turistbyrå, 0954-104 50, Se hela programmet här.

6 juli
Sommarpremiär för Hemavan Gondol och nypremiär för sommar på Topprestaurang Björk
För dig som inte vill gå upp för fjället finns nya Hemavan Gondol. Färden upp till toppen tar cirka 5 minuter och du njuter av milsvid utsikt på vägen upp samtidigt som du vilar benen. Den världsberömda Kungsleden ligger i direkt anslutning till gondolens toppstation och det finns även en utsiktsplats med sittplatser där du kan njuta av fika med magiskt utsikt! Från gondolens toppstation finns en väg ner till Björk – Topprestaurang & Fjällbar där det serveras förstklassig mat och fika.

Gondolen och Björk är öppna 6 juli – 31 augusti, 1-2, 8-9, 15-16, 22-23 och 29-30 september.

Med en kombination av nordisk design, internationella influenser och lokala råvaror har Björk blivit områdets hetaste attraktion. Här kan vandrare pausa för en god lunch. På menyn står: soppa, hamburgare, röding och någon mindre rätt. På menyn hittar man också Norrlands häftigaste utbud av våfflor, både som fika och mer matiga varianter.

Mer information: Hemavan Alpint, 070-894 76 60, Pontus Lindh, hemavan.nu

7 juli
Sommartoppar Hemavan Tärnaby
I Hemavan Tärnaby finns många fjälltoppar som lämpar sig utomordentligt för toppturer. Därför presenterade Visit Hemavan Tärnaby ifjol en ny aktivitet som heter Sommartoppar. Bland de spänstiga som gick upp på 8 toppar under en sommar utsågs en toppmästare. Sommartoppar fortsätter i år och kommer att pågå mellan 7 juli till 7 oktober. Läs mer.

11 juli
SommarYoga på Udden i Tärnaby
Tärna IK Fjällvinden bjuder in till utomhusYoga på vackra Udden i Tärnaby. www.fjallvinden.com

14 juli
Sångkväll på Hemavan Fjällstation, Hemavan
En informell kväll med arior från operans och operettens värld, under ledning av Ulla Blom. Arrangör: Kulturakadmin, 0951-140 52, www.kulturakademin.se

17 juli
Sång i skymningen

Utomhuskonsert. Arrangör: Kulturakademin, 0951-140 52, www.kulturakademin.se

18 juli
Fjällbotaniska Trädgårdens dag, Hemavan

Specialguidningar och barnaktiviteter i trädgården där det också bjuds på fika. Arrangör: Naturum Vindelfjällen Hemavan och Fjällbotaniska Trädgårdens vänner, 0954-380 23, www.vindelfjallen.seoch www.fjallbotaniska.se

18 juli 
Fjällbrygd, musik- och berättarafton Tärnaby
Musik- och berättarafton på Udden i Tärnaby. Arrangör: Kulturakademin och Trolltrumman, 0954-105 04 (Helena Nilsson), www.kulturakademin.se

20 juli 
Frukostkonsert vid Ruttjebäcken, Tängvattnet
Utomhuskonsert med blandad musik vid vackra Ruttjebäcken. Arrangör: Kulturakadmin, 0951-140 52, www.kulturakademin.se

20-22 juli 
GRÄNSHANDELSMARKNAD och danskvällar på Udden, Tärnaby
Gränshandelsmarknaden är sommarens stora folkfest i Hemavan Tärnaby. Knallar och marknadskommers, hoppborgar, rundflyg med helikopter, motorsågskonst. underhållning från scenen och danskväll på natursköna festplatsen Udden på lördagen med Martinez. Tärnaby ligger i Sapmi och det syns och märks förstås på marknaden också!

Arrangör och mer info: Visit Hemavan Tärnaby, 0954-104 50, hemavan.nu/evenemangskalender/granshandelsmarknaden-i-tarnaby/

20-29 juli
FISKEFESTIVALEN i Tärnaby
Under fiskefestivalen 20-29 juli händer det extra mycket kring fisket. Under fiskefestivalen kan man fiska med ett och samma fiskekort på alla fiskevårdsområden i Hemavan Tärnaby, det blir fisketävling i Tärnaån, följ med på helifiske, ta chansen att se hur notdragning går till. Arrangör: Tärnafjällens FVO, Kontaktperson: Christer Ringbrant, 070-226 51 59, christer@fjellfiske.sehemavan.nu/evenemangskalender/fiskefestivalen/

AUGUSTI 2018

19 augusti 
Slåtterdag, Hemavan
Chans att prova på gammeldags myrslåtter med lie på myren i Fjällbotaniska trädgården. Arrangör: Naturum Vindelfjällen Hemavan, 0954-380 23, www.vindelfjallen.se

25 augusti
FJÄLLVINDENTERRÄNGEN och Fjällvinden Tough kidz

Tärna IK Fjällvinden bjuder in till sitt klassiska terränglopp mellan Laisaliden och Hemavan lördagen den 25 augusti. Gå, jogga eller spring de 10 kilometrarna över fjället, Fjällvindenterrängen passar alla tempon. För barnen finns Fjällvinden Tough kidz som är sommarens roligaste löpartävling i form av terränglöpning i kombination med hinderbana för barn och ungdomar upp till 14 år. Hemavan. Arrangör: Tärna IK Fjällvinden, 0954-101 09, info@fjallvinden.comfjallvindenloppen.se/fjallvindenterrangen/och fjallvindenloppen.se/fjallvinden-tough-kidz/

Kontaktperson Visit Hemavan Tärnaby, Marianne Lindgren, marknadsansvarig
Tel 0954-104 69, e-post marianne.lindgren@hemavantarnaby.se