Nyheter/Blogg

Samla Sommartoppar i Hemavan Tärnaby – andra sommaren

Av Pontus Lindh
5 april, 2018 i Nyheter i Hemavan

I Hemavan Tärnaby finns många fjälltoppar som lämpar sig utomordentligt för toppturer. Därför presenterade Visit Hemavan Tärnaby ifjol en ny aktivitet som heter Sommartoppar. Bland de spänstiga som gick upp på 8 toppar under en sommar utsågs en toppmästare. Sommartoppar fortsätter i år och kommer att pågå mellan 7 juli till 7 oktober.

För att markera startskottet för SOMMARTOPPAR 2018 bjuder vi in till en guidad topptur den 7 juli. Det kommer att vara guider från Naturum Vindelfjällen Hemavan som leder turen.

Även i år kommer en Toppmästare att utses och topptursmärket går att köpa för den som erövrar minst åtta toppar och hashtaggar på Instagram, #sommartopparhemavantarnaby.

Toppboken

På fjälltopparna finns en låda med en toppbok där man skriver sitt namn och datum för turen. Sen tar man en bild med mobilen och lägger upp på Instagram. Visit Hemavan Tärnaby hoppas att aktiviteten skall få besökare att uppleva nya vyer och vandringar i området.

Det är olika svårighetsgrader på turerna. Det finns familjetoppar och lite lättare varianter på nära håll. Lite svårare är de som saknar både stig och märkta leder. Den högsta toppen att bestiga är också Västerbottens högsta, Norra Sytertoppen, 1 768 meter över havet. Men den mest mytomspunna toppen är nog Atoklimpen med sina 1006 meter över havet.

Utsikten från ett toppröse är belöningen

Aktiviteten eller kanske snarare äventyret är ett samarbete mellan Naturum Vindelfjällen i Hemavan och Visit Hemavan Tärnaby.

– Fjällen är många i vårt stora område och det är kul att kunna visa besökare nya utflyktsmål. Inte bara Kungsleden. Sen är det oslagbart med utsikten från ett toppröse. Belöningen man får efter att svettats och flåsat uppför. 

Säger Andreas Karlsson, föreståndare på Naturum Vindelfjällen i Hemavan.

Läs mer på hemavan.nu/sommartoppar/ och Läs mer här om vinnarna 2017.

Fotnot:

Taggen #sommartopparhemavantarnaby har använts över 500 gånger på Instagram. På bilderna ser vi både barn, unga och äldre. Tävlingen, som i sig inte var en tävling, gjorde att många uppmuntrades till att besöka flera fjälltoppar under sommaren.

Det totala antalet höjdmeter man kunde bestiga var ca 14 000 meter, ungefär lika mycket som Mount Everest och Kilimanjaro tillsammans.