Sommartoppar Hemavan Tärnaby – en toppensommar i backspegeln

Fjälltopparna har börjat vitna men ändå finns det varma minnet om sommaren på toppen av världen kvar. Snön har börjat lägga sig som en tunn filt över de högsta topparna och vi förstår att sommaren definitivt är över.

Sommarkvällarna har varit ljusa, långa och på snudden att de känts som att de kom för att stanna för alltid. Nästan så att man tar dem för givet, tror att de är oövervinnerliga av moder natur och årsväxlingarna. De fjälltoppar vi besökt under sommaren finns kvar i en annan skepnad; ljusa, vita, som täckta av vispad grädde, fluffiga kan man nästan tro.

Sommaren 2019 är det tredje året som vi kör utmaningen Sommartoppar Hemavan Tärnaby. Det har varit en toppensommar där man gick man ur huse för att bocka av en ruta på topplistan. Både ortsbo och fjällgäst ville hinna uppleva sommaren tillsammans med likasinnade i Hemavan Tärnabys fjällvärld.

#SommartopparHemavanTarnaby

Taggen #sommartopparhemavantarnaby har använts över 1 400 gånger på Instagram. På bilderna ser vi både barn, unga och äldre. Tävlingen, som i sig inte var en tävling, gjorde att många uppmuntrades till att besöka flera fjälltoppar under sommaren.

Det totala antalet höjdmeter man kunde bestiga var ca 14 000 meter, ungefär lika mycket som Mount Everest och Kilimanjaro tillsammans.

Elva toppar gick att bestiga under sommaren, en period om 93 dagar. För att hålla koll kunde man fylla i en talong och dessutom lämna in den på Hemavan Tärnaby turistbyrå eller Naturum för att delta i utlottningen av presentkort på en god måltid hos Nannas Kök & Bar, en weekend på Hemavans Fjällcenter samt Hemavan Tärnaby-hoods.

Köp topptursmärket!

För den som har gått upp på åtta toppar under en tvåårsperiod finns möjlighet att köpa det fina topptursmärket för 50 kr. Det finns att köpa på Hemavan Tärnaby Turistbyrå och Naturum Vindelfjällen Hemavan.

Toppböckerna

Många är dem som fyllt i toppböckerna på de elva topparna. Allra flest har skrivit sitt namn i böckerna på Lax- och Gurkfjället – toppar som är familjevänliga men ändå ger en fjällkänsla med utsikt över horisonten. 

Betydligt färre personer besökte till exempel topparna Södra Sytertoppen, Skraahpenjuenie och Dålkoetjåhke som krävde lite mer tid och svett för att nå.

Med detta med oss i ryggsäcken kan vi konstatera att alla kunde glädjas åt att nå en topp. Målet var aldrig att det skulle bli en tävling om vem som var värst, utan målet var att alla skulle bli uppmuntrade att bege sig ut på topptur, oavsett ålder eller nivå.

Årets Toppmästare

 

Toppmästare 2017: Lars Lundgren (Sircabben på Instagram)

Toppmästare 2018: Anders Forsman (anders.forsman på Instagram)

Toppmästare 2019: Frida Brännlund (burngrove på Instagram)

Toppmästare 2020: GB Nilsson (nilssonGB på Instagram)

Toppmästare 2021: Vuxenklassen: Anna Karin Pada

Barnklassen: Joel

 

 

 

Vinnare av en hotellweekend eller presentkort

2017: Katarina (Arctic_kat_ på Instagram).

2018: Inger Anne Guldvik (iaguldvik på Instagram)

2019: Maria Kröger (miafiakroger på Instagram)

2020: Per-Åke Brunström (perakebrunstrom på Instagram)

Vinnare i barnklassen

2017: Hjalmar och Ester (pappas Instagram: pehlle)

2018: Vidar Viklund (mammas Instagram: viklundk)

2019: Alexander Sjöberg

2020: Vilja Winterqvist (mammas Instagram joesjo1297)