Fjällvandring

I Hemavan finns leder för både stora och små fjällvandrare. Lederna är tydligt märkta, så att du kan känna dig trygg – oavsett om du är ute på en kortare dagstur eller vandrar lite längre med övernattning.

Den mest kända leden är Kungsleden och en av höjdpunkterna är att vandra genom det mäktiga Syterskalet och varför inte lägga in en extra dag för att göra en topptur till Västerbottens högsta fjäll Norra Sytertoppen 1 768 m ö h. Men i Hemavan finns många, många fler leder och utflyktsmål för stora och små fjällvandrare. Här har vi samlat våra bästa tips!

Lummiga fjällsluttningar, storslagna fjällvidder, höga bergstoppar och djupa frodiga dalgångar. Svenska fjällen är lika fantastiska vilken årstid det än är och här finns alltid mycket att välja på vare sig du fjällvandrar på egen hand, med familjen eller kompisgänget. Fjällvandrare som vill uppleva Lappland och de svenska fjällen finner sitt paradis i Hemavan.

Turförslag

topptur fjällvandring hemavan

Dagsturer

Njut av fjällen på dagen och god mat och en bekväm säng på kvällen. Här hittar du ett varierat utbud av kortare och längre dagsvandringar för såväl långa som korta ben.

LÄS MER

sommartoppar hemavan tärnaby

Sommartoppar

Vårt koncept Sommartoppar vill inspirera till att uppleva fjällen genom att gå upp på några av våra mest omtyckta fjälltoppar.

Läs mer

Turer med övernattning

Önskar du tips på lite längre turer med övernattning i stuga eller tält? Kika då på något av dessa förslag till turer.

Läs mer

Våra tre stjärnleder

Fjällvandring Syterskalet Hemavan

Kungsleden

Kungen av leder – svenska fjällens mest kända skid-, och vandringsled startar i Hemavan och sträcker sig 45 mil genom Lappland ända upp till Abisko, med övernattningsstugor på dagslängds avstånd från varandra. På lämpligt avstånd för att fjällvandra en dagstur finner du Viterskalsstugan.

Läs mer

Drottningleden

Fjällvandra Drottningens egen led mellan Laisaliden och Hemavan. Leden är relativt lättvandrad med fantastisk utsikt och fjällkänsla på riktigt, vilket gör den lämplig för alla vandrare, stora som små som vill uppleva de svenska fjällen när de är som bäst.

Läs mer

Lapplandsleden

Invigdes 2021. Lapplandsleden är en ny skid- och vandringsled, 19 mil lång, som binder samman sträckan mellan Hemavan och Borgafjäll. Lapplandsleden startar från Naturum i Hemavan och bjuder på fina dalgångar och storslagna vyer.

Läs meR

Naturkartan Hemavan Tärnaby

Hemavan Tärnabys Naturkarta.

Ladda ner appen Naturkartan gratis via App store eller Google play. Naturkartan finns också på webben: naturkartan.se/hemavantarnaby. Vi lägger kontinuerligt in nya leder och turförslag för att appen ska bli så heltäckande som möjligt.

  • Appen innehåller karta, bilder och korta beskrivningar av vandringsleder. Dessutom finns fjällstugor och rastskydd, som ligger i anslutning till skyddad natur.
  • Naturkartan Hemavan Tärnaby kan användas både som inspiration inför ett besök och som hjälp att hitta på plats.
  • När appen är nedladdad i telefonen behövs ingen mottagning för att den skall fungera.
  • Ur fjällsäkerhetssynpunkt, tex om telefonen blir utan batteri, skall man ändå alltid ha med sig papperskartor och kompass när man ger sig ut på fjället.
  • Tips på sökningar som går att göra är t ex Sommartoppar Hemavan Tärnaby, Närleder Hemavan, Närleder Tärnaby och förstås fjällens namn.

 Bra att ha med sig på fjället

Scrolla till höger för att se hela tabellen

Vandringsguiden

I Vandringsguiden hittar du tips på kortare och längre dagsvandringar i Hemavan Tärnaby. Dessa turer är de mest populära av områdets alla turer.

LADDA HEM

Boktips

Boken beskriver 50 vandringar i Vindelfjällen – ett av Europas största naturreservat som erbjuder fantastiska möjligheter för fjällvandrare som vill uppleva Lappland och de svenska fjällen. Beställ online

Fjällkartan

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

Scrolla till höger för att se hela tabellen

Vanliga frågor

Hur tar man sig hit från övriga Sverige och hur tar man sig mellan Hemavan och Ammarnäs före eller efter man har vandrat färdigt?

Hitta hit

Det finns direktflyg från Stockholm till Hemavan. Från Umeå går det bussar till Hemavan via Storuman. Till Ammarnäs; via buss från Vännäs. Sök resvägar via resrobot.se.

Mellan byarna

Länstrafikens bussar trafikerar sträckan mellan Ammärnäs och Hemavan. Det är 23 mil bilvägen mellan byarna (Kungsleden är 8 mil). Sök restider via tabussen.nu. Man kan också åka helikopter från Hemavan till Ammarnäs.

Hur fungerar det att bo i Svenska turistföreningens stugor längs Kungsleden?

Svenska Turistföreningens hemsida kan du läsa mer om hur det fungerar att bo i fjällstugorna längs Kungsleden.

Finns det andra stugor man kan bo i ute i fjället?

Länsstyrelsen i Västerbottens län har stugor och vindskydd på olika ställen i Vindelfjällens Naturreservat där man kan övernatta. Dessa stugor och kojor har ingen stugvärd och är oftast ganska enkla.

Så här skriver Länsstyrelsen på sin hemsida om sina stugor i fjällen:

  • gratis boende i kojor. Ett enkelt boende med sovlav, kamin, bord och stolar. Ved finns som meterved.
  • övriga stugor för 100 kr per natt är i första hand för förvaltande personal och renskötare. Men i mån av plats kan de nyttjas för övernattning.
  • rastskydden kan du ta en rast. De är endast för övernattning i nödsituationer. Ved finns inte.

Vindelfjällens hemsida kan du läsa mer om var stugorna och rastskydden finns.

Var hittar jag information om reparationer och avstängningar av broar och stugor?

Länsstyrelsens ansvarar för många av de anläggningar som finns i naturreservat, nationalpark och efter det statliga ledsystemet i fjällen.

När börjar och slutar vandringssäsongen?

Ungefär från midsommar t om  första veckan i oktober men det varierar kraftigt från år till år så om du planerar en vandring i början eller slutet av säsongen rekommenderar vi att du ringer Hemavan Tärnaby Turistbyrå på telefon 0954-104 50 för att höra hur det ser ut. Vi lägger också ut information här på hemsidan.

Vad skall man göra om man ser renar på fjället?

Svenska Turistföreningens hemsida kan du läsa mer om Ren-vett.

Hur lång är en lämplig dagsetapp?

Den här frågan beror förstås på vilken kondition man har men en tumregel är man vandrar ungefär 3 km i timmen i fjällterräng och om man skall gå upp på en fjälltopp får man räkna med dubbla tiden.

Avståndet mellan stugorna längs Kungsleden är oftast inte längre än 12 km och för de allra flesta är det en lämplig dagsetapp. Sen är det förstås andra saker som spelar in också som hur tung ryggsäck man har, vilket väder det är, hur kuperad terrängen är mm.

Vandrar man med barn skall man se till att göra så korta dagsetapper som möjligt och lägga in många pauser och tid för att se sig om och följa barnets tempo och upptäckarlust.

Allemansrätten och fjällvandring

Våra svenska fjäll är öppna för alla. Du får vandra nästan överallt. I fjälltrakterna har vi många fantastiska vandringsleder, men det går förstås även bra att ta sig fram i oledad terräng. Det finns dock några saker som är bra att tänka på.

Naturen i våra fjälltrakter kräver ofta lite extra omtanke. I områden med renskötsel bör du till exempel hålla hunden kopplad under hela året. Du får plocka blommor och bär på flera ställen, men kom ihåg att det finns många fridlysta arter även i fjällvärlden.

Om du tältar, tänk på att vara försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas. Det finns ganska små möjligheter att elda i fjällen, tänk därför på att ta med ett fältkök.

I fjällens många nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. På vissa platser får du inte tälta medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför nationalparken. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.

Innan du vandrar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.

Här kan du läsa mer om fjällvett och etikett i naturen.