Topptur

Ett paradis för alla friåkare

Hemavan är ett av Sveriges bästa eller kanske till och med det absolut bästa friåkningsområdet i Sverige där höga toppar och sköna sluttningar finns inom några minuters gångavstånd från Hemavans skidsystem.

Guidad topptur med Trolltunet

Att färdas uppför fjället med stighudar under skidorna och belönas med ett åk utför är en underbar naturupplevelse. Enligt många den ultimata skidupplevelsen.

 • Du behöver skidutrustning för toppturer (finns att hyra vid skiduthyrningen i byn om du inte har egen)
 • Ingen tidigare erfarenhet behövs, vi introducerar er gärna till grunderna i toppturande
 • Vi bestämmer tur beroende på väder och vind
 • Anmälan är ej bindande men avboka gärna senast dagen innan
 • Turen tar 3-6 timmar

Boka via info@hemavan.com eller ring 0954-30500.

LÄS MER PÅ TROLLTUNETS HEMSIDA

Guidad topptur med P3-Tärnaby 2021/2022

Fjällen runt Tärnaby och Hemavan inbjuder till många fina turer för de flesta väder med varierande svårighetsgrad. P3 skidshop i Tärnaby och ett par av områdets guider erbjuder guidade toppturer på lördagar.

Guiden har planerat en tur beroende på väder och snöförhållande. Turerna vänder sig till medelgoda och goda skidåkare. Du behöver inte ha gått med stighudar tidigare, men du skall klara av opistad terräng. Exempel på turer är: Ryfjällets olika sidor, Mortsen, Vallentjåkka och andra turer på Norra Storfjället.
Ta med:
 Egen skidutrustning – kan hyras på P3, förboka.
 Matsäck med varm dryck
 Förstärkningsplagg (dunjacka, ylletröja ed), extra vantar (bra att ha både tunna och tjocka på topptur), mössa, buff, skidglasögon, solglasögon, hjälm
 Egen ryggsäck
Lavinryggsäck med spade, sond, tranceiver kan hyras på plats.

För anmälan och mer information kontakta Tärnaby Fjällhotell www.tarnabyfjallhotell.com
Tel. 0046 (0)954-104 20 eller ring direkt till P3 på tel. 0046 (0)954-104 10
e-post: p3@tarnabyfjallhotell.com

Boka egen guide :
Är ni en egen grupp kan ni boka egen privat guide en dag efter överenskommelse.

Nyhet 2021: Enklare topptur för dig som vill prova på eller för dig som inte är så van topptursåkare. Samma upplägg och utrustning som övriga turer, men vi tar lite mer tid på oss och letar upp lite mindre branta åk. Vi hjälper dig med och lär dig hantera utrustningen, av och på med stighudar etc. Exempel på turer är: Laxfjället och Gurkfjället.

 

Video: Friåkningstävlingen Ride The Cow

Ride The Cow går av stapeln i april varje år där både nybörjare och proffs tävlar och har skoj tillsammans i ett av Sveriges absolut bästa friåkningsområden.


Fjällsäker

Naturvårdsverket har skapat en hemsida för dig som färdas i de svenska fjällen vintertid. Här hittar du dagliga bedömningar av lavinfaran. För att göra prognoserna samlar de in observationer från fjällen, bedömningar av lokala experter och väderinformation. Sedan sammanställs det till rekommendationer på sidan lavinprognoser.se.

Använd prognoserna till att fatta säkrare beslut på fjället. Men kom ihåg att du själv ansvarar för var och när du åker, och därmed också för hur stora risker du utsätter dig för.

Till lavinprognoser.se

Lavininformation Hemavans skidområde

Hemavan Alpints skidpatrull har som mål att säkerställa en trygg och säker skidåkning inom på pistkartan markerad skidområdegräns. Om du har frågor v.g. kontakta skidpatrull eller liftvärd  för att ta del av daglig information om vilka åtgärder man genomfört/planerar genomföra samt en bedömning av aktuellt läge.

I terräng som ligger utanför de områden man når genom att glida från och tillbaka till en öppen lift/nedfart bedrivs ingen bekämpning. Hemavan Alpint bedriver vid behov bekämpning av lavinfara i lavinterräng som ligger inom skidområdesgräns och sker i första hand med sprängämne.Trots det kan man aldrig helt säkert säga att dessa sluttningar är säkra att åka i.

OBS! Det är aldrig lavinfara i våra öppna nedfarter och liftar. Här kan du åka och vara säker på att inte drabbas av laviner, oavsett lavinfaran i offpistterräng.

Som grund för lavininformationen ligger Naturvårdsverkets nationella Lavinprognoser. Vill du ha mer information om lavinläget utanför det område Hemavan Alpint bedriver sin verksamhet hänvisar vi till lavinprognoser.se

Punkterna nedan gäller vid all offpiståkning.

 • Var alltid sökbar! Ha alltid med dig lavinsäkerhetsutrustning (RECCO, Transceiver, Sond, Spade, Ballongsäck) samt att du är utbildad i och regelbundet övar kamraträddning.
 • Åk aldrig ensam
 • Stanna aldrig rakt under en sluttning, åk åt sidan.
 • Tänk på att du kan utlösa laviner över andra människor, åk aldrig ut på en brant sluttning om du har människor under.
 • Att någon åkt sluttningen innan innebär inte att den är säker.
 • Omarkerade hinder/faror förekommer i terrängen.
 • Vid en olycka kan det ta lång tid att få hjälp.
 • Rapportera alltid om ni ser lavinaktivitet eller själva utlöst en lavin.

Offpist

All skidåkning utanför märkta och preparerade nedfarter anses som offpist och sker på egen risk. Följ skyltarna, markeringarna och indikerad lavinfara och lavininformation. Alla som färdas i opreparerad terräng ska besitta god kunskap om bedömningen av lavinfara.

Lavinfara

Respektera indikerad lavinfara och försäkra dig om att du har den kunskap som krävs för att bege dig utanför markerade områden och för bedömningen av lavinfara. I terräng med mer än 20-30 graders lutning är risken ständigt närvarande, även om andra har åkt skidor i området.

Trygg offpiståkning med guide

Häng med våra guider på offpiståkning/friåkning. Vi åker på trygga ställen med duktiga guider. Har du några frågor eller funderingar, kontakta oss gärna på +46(0)70-894 76 28 eller via mail: skidskola@hemavan.nu