Nyheter/Blogg

Vinterns nyheter

Av Pontus Lindh
24 oktober, 2019 i Nyheter i Hemavan

Ny skidlift, nya nedfarter, 1200 nya bäddar, en ny gastronomisk upplevelsehelg, ett nytt Sporthotell och lördagsdrinken på Björk, där har ni några av vinterns nyheter som vi kan längta till i vinter.

Det har satsats stort i Hemavan de senaste åren där Hemavan Alpint har investerat cirka 130 MSEK i form av Hemavan Gondol, Björk – Topprestaurang & Fjällbar, nytt snösystem, värmestuga och backbelysning. Inför säsongen 19/20 presenteras ytterligare satsningar i Hemvan Tärnaby, däribland Fjällforsliften och 1200 nya bäddar i Gondolbyn. Här listar vi vinterns nyheter i Hemavan Tärnaby stora som små!

Fjällforsliften

I december 2019 blir det klart med ytterligare en ny skidlift och nedfart i Hemavan. Den nya liften  ger Hemavans besökare tillgång till mer och bättre skidåkning samtidigt som den nya liften innebär att 300 fritidshus får bästa ski-in-ski-out läge. Fjällforsliften är placerad i området Fjällforsen och sträcker sig 750 meter upp på fjället. Gästerna kommer enkelt och smidigt ta sig vidare till övriga liftar i Hemavans skidområde och samtidigt kommer de gäster som bor i området ta sig hela vägen till dörren efter skiddagens slut. En ny skidlift i detta område kommer även innebära att fler kan lämna bilen hemma när de beger sig ut i skidbacken vilket både är smidigt för gästen samtidigt som det bidrar till ett mer hållbart Hemavan.

Gondolbyn växer med 1200 bäddar

I anslutning till Hemavan Gondol har ett helt nytt boendeområde börjat ta form och under sommaren startades arbetet med att iordningställa infrastruktur och mark för kommande byggnationer av boenden med ca 1200 nya bäddar. Gondolbyn ligger med bästa läge intill skidbackar, barnens favorit Lämmellandet, skiduthyrning, restaurang och Hemavan Gondol. Hemavan Alpint AB säljer byggrätterna i området till investerare som har möjlighet att skapa en unik produkt i de svenska fjällens pärla – Hemavan.

Hemavan Fjällgourmet

Helgen 30 januari-2 februari bjuder destinationens alla restauranger gemensamt in till unika smakupplevelser i allt från dryckesprovningar och försäljning av lokalproducerade matprodukter till unika middagssittningar med gästspel av Michelin-prisade restauranger.

För gästerna som söker sig till Hemavans snörika fjäll är maten och drycken en viktig del för att upplevelsen ska bli god. I månadsskiftet januari/februari presenterar destinationen ”Hemavan Fjällgourmet”. Förhoppningen är att det blir en årligt återkommande helg i maten och dryckens tecken där alla restauranger på destinationen kommer bjuda på en särskild matupplevelse – unik för detta tillfälle, för restaurangen och för gästerna.

Tanken med Hemavan Fjällgourmet är att få erbjuda det Hemavan är bäst på men med en guldkantad touch – en fantastisk fjällupplevelse med skidåkning hela dagen kantad av god lunch och fika i backrestaurangerna, dryckesprovningar, provsmakning och försäljning av lokala matprodukter, afterski och middagar utöver det vanliga. Avrunda på dansgolvet eller med knarrande snö och norrsken på vägen hem.

Några av helgens höjdpunkter:

Hemavans Högfjällshotell bjuder in Simon Laiti, kocken och ägaren av populära och lovordade Hemmagastronomi i Luleå, att kreera norrländska smaker för dem som besöker hotellet under hela helgen. På Björk Topprestaurang och Fjällbar äger ett gästspel rum under lördagen. Det är Storumansonen Anton Bjuhr, delägare av den hyllade restaurangen Gastrologik i Stockholm med två stjärnor i Guide Michelin, som skapar en unik middagssittning på fjällrestaurangen med hela stjärnhimlen utanför fönstret. Det blir en helhetsupplevelse och en fusion av Björks vackra arkitektur och Gastrologik’s prisade smaker. För de som inte lyckas knipa en plats på Björk bjuder Anton på ett kulinariskt smakprov i Hemavan Gondol dagtid.

Mer info om Hemavan Fjällgourmet hittar du här.

Ny restaurangchef skapar lördagsdrinken på Björk – Topprestaurang & Fjällbar

Bild: Julita Wärdshus

Vi är glada att presentera Carl Jonsson som ny ansvarig över Björk – Topprestaurang & Fjällbar för vintern 2019/2020. Carl kommer ursprungligen från Umeå och är utbildad kock med flera spännande meriter i bagaget. Han har bl.a. assisterat under Bocuse d’Or (VM i matlagning), jobbat på omtyckta Socialize och Hunger & Törst i Umeå, restauranger i Stockholm och Göteborg, samt senast på Tommy Myllymäki’s Julita Wärdshus utanför Katrineholm.

Nytt för säsongen är att man satsar på ett alternativ till den klassiska Afterskin genom ”Lördagsdrinken”. Det blir bra deals på bärs, vin eller bubbel inklusive tilltugg på lördagseftermiddagar hela vintern. Vi har även förberett en ”genväg” till Björk så det ska bli enklare för dig som gäst att ta sig från Hemavan Gondol till Björk i vinter!

Tärnaby Sporthotell

Inför vintern 19/20 byter Tärnaby Fjällby namn och ägare samtidigt som det har renoverats både utvändigt och invändigt under sommaren. Den nya ägarkonstellationen består av David Johansson Ulrika och Lars Arrhenius samt Magdalena ”Monne” Fjällström.

Tärnaby har en stor potential att växa och ta en större plats som skidort. Kombinationen av att äga alpinbolaget och Tärnaby Sporthotell gör att vi kan erbjuda helhetslösningar men det finns så mycket mer än det alpina. Vi vill utveckla hotellets utbud av aktiviteter och skapa en åretruntverksamhet. Bättre paketering och nya samarbetspartners. Här finns stora möjligheter att erbjuda aktiviteter hela året, som t.ex. fjällvandring, fiske, svampplockning skoter och längdåkning säger Ulrika Arrhenius VD för Tärnaby Sporthotell.

Det går redan nu att boka stugor på Sporthotellet och du kan följa sporthotellets resa på deras Facebooksida.

Amapola/Direktflyg trafikerar Arlanda-Hemavan

Nu har Trafikverket upphandlat trafiken på samtliga flyglinjer med allmän trafikplikt. Där ingår Hemavan och nu är det klart att Amapola/Direktflyg trafikerar sträckan Arlanda-Hemavan för perioden oktober 2019 – oktober 2023. Flygbiljetter bokas via direktflyg.com och precis som tidigare kan du resa året om sex dagar i veckan.

Fler boenden för uthyrning

Sedan satsningen började på förmedling av privata stugor och lägenheter i Hemavan år 2017 har Hemavan Alpint’s logiförmedling i princip dubblerats i antal för varje år. Till kommande säsong 2019/2020 förmedlar man nu drygt 550 bäddar och lägenheter i olika storlekar och i olika områden i Hemavan.  Här bokar du din stuga/lägenhet till vinterns skidsemester.