En välsmakande brygd av fjäll och kultur

I år firar Kulturakademin tjugo år och det firas med ett extra fulladdat program under årets Kulturvecka. Kulturveckan bjuder på flera olika kulturarrangemang veckan innan Gränshandelsmarknaden.

Text och foto Marianne Lindgren

Motor för kulturlivet

Kulturakademin är en stark motor för kulturlivet i kommunen. Förutom att de driver kommunens musikskola i Storuman och Tärnaby arrangerar de sångläger varje sommar i Hemavan Tärnaby. Eleverna på sånglägret bidrar till underhållningen på marknadsscenen under Gränshandelsmarknaden.

På söndagens hemvändarkonsert på marknadsscenen fick vi höra några av musikskolans gamla elever uppträda, bl a Carolin Frohm och William Simu. Kultbandet Noice Makers tog också plats på scen. Publiken sjöng med i klassikerna Ox´n och Tärnajänten. Att bandet är populärt i sin hembygd gick inte att ta miste på.

Fjällbrygd 10 år

Ett av arrangemangen under kulturveckan är musik- och berättarföreställningen Fjällbrygd. I år var det jubileumsföreställning med berättarna Birgit Andersson, Bo Lundmark, Pelle Olsson, Göran Lundin och Mikael Niemi som stod för utflykter i skrönornas värld.

Vi bjöds på nyskriven musik, dikter av Pär Wretling i tonsättning av Hasse Hjortek. Musiken framfördes av en för aftonen bildad trio; Marie Björnsdotter Wretling, Pär Wretling och Robin Fredhult.

Pärs texter handlar om fjällen och folket som bor här. Att få höra lyrik som handlar om den här platsen framförd så vackert av dessa tre, fick ögonen att tåras hos flera av oss i publiken.

Pär Wretling, Robin Fredhult & Marie Björnsdotter Wretling

Bo Lundmark roar och berör

Bo Lundmark, tidigare kyrkoherde och nomadiserande präst har en förmåga att fånga publikens uppmärksamhet från det att han yppar sitt första ord. Stämningsläget i publiken gick från gapskratt vidare till eftertänksamhet för att sen ta oss vidare till känslor som gjorde oss både rörda och djupt berörda.

I sommar har jag vandrat stigarna vid mina hemtrakter vid Umeälvens källor. Långa sträckor har vuxit igen sen min uppväxttid, då stigarna var väl trampade av nomader och fjällbönder. Men fötterna minns genom bestånden av Rölleka och Kråkbärsris.

Det gamla rengärdet, heter texten skriven av Bo Lundmark som det här stycket kommer ifrån. Det är en tillbakablick till hans ungdom då han deltog vid kalvmärkningen på fjället. Som avslutning av kvällen fick vi höra hela texten läsas av Bo och sen sjöng publiken tillsammans med berättarna och musikerna en sommarpsalm skriven av honom.

Denna Fjällbrygd gav en god känsla som vi bär med oss länge.

 

Bo Lundmark

Läs mer om Kulturveckan