En veckas friåkarfest

Spektakulärt, högalpint och en uppskattad folkfest. Hemavan Tärnabys egen friåkarvecka med tävlingen Ride the cow i Kobåset som kronan på verket går av stapeln för 9:e året i rad. Med bergssidor som brant faller ner i dalen, tajta och råa linjer och Sytertoppen på 1 685 meter över havet som högsta punkt skäms inte Kobåset för sig. Men så har det ju även kallats ett av Sveriges råaste friåkningsområden och varit spelplats för flertalet skidfilmer.

Kobåset, som hittas strax bortom avstiget på Kungsliften, är ett populärt tillhåll för de som vill testa sina egna gränser off pist och det är också platsen för den årliga veckan i friåkningens tecken. Det som för nio år sedan började som en rolig grej för friåkningsentusiasterna Christoffer Boström och Patric Samuelsson har nu blivit ett permanent inslag i Hemavan Tärnabys vinterkalender. Med åren har både deltagarantal och evenemangets omfattning ökat. Nu erbjuder Friåkningsveckan förutom tävlingsmoment alltifrån skidlektioner, toppturer, heliski, lavinutbilding och produkttester.

– Vi hade premiär för ett friåkningscamp förra vintern, RTC-campet, och det blev så lyckat med både nya och erfarna åkare att det kommer återkomma även detta år, berättar Patric Samuelsson.

Campet inleder veckan parallellt med lavinutbildningen och veckan avslutas med tävlingarna Ride the cow och barnens egna friåkningstävling Ride the bear. När vädret tillåter erbjuds högalpin heliski med Trolltunet och Topheli.

– Vi är noga med att trycka på att detta är en tävling skapad för förstagångsåkare som vill prova på. Samtidigt är det superkul med så många erfarna åkare som deltar och delar med sig av sina erfarenheter, avslutar Patric.

Årets friåkningsvecka äger rum vecka 16.

FOTO: FREDRIK NORDQVIST

Se filmen från Ride the Cow 2015. Filmat och Edit av Rickard Croy & Julius Aspma:

https://www.freeride.se/video/i/53601