Profilerna – Frida Jonsson

Frida Jonsson bytte Tärnaby från semesterställe till permanentboende. Via kameralinsen vill hon nu få fler att upptäcka regionen. Helst från skotern.

– Varje gång vi skulle hem så grät jag. Jag ville inte hem. Jag älskade att vara här. Frida Jonsson sitter på skotern i Siambäcken och blickar ut över Storfjället och Gurkfjället. Inte långt därifrån, i Solberg, hade hon i barndomen stuga och ägnade alla lov till att vandra, åka skoter och fiska. Hon älskade allt – förutom att åka hem.

Det blev ändå ett lyckligt slut, när jag träffade Marcus och kunde flytta hit. Tack vare Marcus Fjällström fick hon också alpinstjärnan Monne Fjällström som svägerska, och dessa två tar alla chanser som finns att åka skoter på lediga dagar.

– Jag gillar att fota också, så Monne får köra och så fotar jag henne. Sen är ju hon ute och reser mycket under skidsäsongen, men i april brukar vi få mycket tid. Med sitt Instagramkonto @fridafjellfoto har hon blivit en person som inspirerar många med sina vackra naturbilder.

– Instagram är jättekul, kul att lägga ut bilder. Jag känner inte press att jag måste göra det, men man vill ju visa upp Tärna, där man bor. Det är klart att det är skönt när det inte är så mycket folk, men turismen behövs så jag tycker det är bra att visa hur fantastiskt det är på många ställen. Vårvintern, den femte årstiden, är årets höjdpunkt. Eftersom hon jobbar natt tillvardags så gäller det att orka gå upp.

– Jag vill inte sova hela dagen när det är fina dagar. Då tar jag skoter och åker ut, lägger mig på ett renskinn, fiskar och äter lite. Sen försöker jag ta semester denna tid, jag är ingen sommarmänniska, så då kan jag jobba. Skotern har hon suttit på så länge hon kan minnas.

– Nu är det jättemånga tjejer som kör, det är kul att det utvecklats så.

Namn: Frida Jonsson
Ålder: 27 år
Bor: Storsand, Tärnaby
Familj: Sambo Marcus och en dotter.
Intresse: Fiske, skoter, fotografering
Smultronställe: ”Jag skulle vilja rekommendera Tärnasjön, längst med Kungsleden mot Forsavan. Där finns många fina vyer oavsett om du vandrar eller åker skoter.”