Laxfjällets baksida

Sssschysssh! Ok, säg det inte till någon, detta stannar mellan oss. På riktigt, detta är en topphemlis. Det har länge varit en väl bevarad lokal hemlighet att Laxfjället ruvar på en egen liten oas alldeles nära depistade backarna i Tärnaby. Ett ställe de lokala skid- och brädåkarna alltid smyger med när det dumpat nysnö under natten.

Många har säkerligen sett det, Laxfjället. Det är ju liksom hela grunden till Tärnabys backar, själva fundamentet de vilar på, ett välkänt fjäll och en klassisk kontur ovan bebyggelsen. Men det många inte kommit i kontakt med lika ofta är baksidan. Nu ger vi dig chansen att besöka ett riktigt skönt ställe. Baksidan på Laxfjället är en offpistskatt som erbjuder en utmanande och lite brantare åkning i gles fin fjällbjörksskog.

Som förstagångsbesökare är det bra att ha med en guide. Det finns flera vägar ner. Snön kan vara alldeles fantastiskt torr och drevar in i stora mängder. Sluttningen ligger mot norr och gör att solen inte kommer åt med sina strålar under varmare dagar. En kall aprilmorgon eller de ljusa timmarna en januaridag kan vara helt magiskt för ett besök. Korta branter med platåer gör det extra roligt om snön ligger djup för den som vågar satsa i de mjuka droppen.

När du kommer ner till sjön och står på isen är det långt tillbaka till liftarna. Kolla om det går att ordna skotertransport tillbaka. Har du stighudarna med dig så lyssna med någon som kan området för bästa väg uppför tillbaka. Du gör med fördel flera åk på en dag, här får du vara helt ensam. För vem känner egentligen till denna oas? Inte många alls, vi och du, så säg det inte till någon.

Foto: Sam Hedman