Med familjen i fokus

Populärkulturen saknar inte färgstarka skildringar av dråpliga, misslyckad eller rent katastrofala familjesemestrar. Rolf Skoglund blev ”Gösta” med hela svenska folket efter sitt porträtterande av den desperate familjefadern Gösta Backlund (”bada då ungjävel, BADA!!”) i 80-talsklassikern ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. I Ruben Östlunds flerfaldigt guldbaggebelönade film ”Turist”sätts familjedynamiken – och mansrollen– på prov efter att pappa Tomas överger fru och barn när han flyr en olycksbådande lavin i franska alperna, och i ”Päron till Farsa”-serien kämpar hela familjen Griswold för att hålla fasaden av semesteridyll uppe genom eldsvådor, el-chockade husdjur och oinbjudna gäster med tveksam inställning till personlig hygien.

I Ruben Östlunds flerfaldigt guldbaggebelönade film ”Turist”sätts familjedynamiken – och mansrollen– på prov efter att pappa Tomas överger fru och barn när han flyr en olycksbådande lavin

Att få till familjesemestern – vare sig på film eller i verkliga livet – är en formidabel utmaning. Men det finns knep att ta till, och nyckeln sitter i utbudet. Det är trots allt mycket begärt att alla i familjen ska tycka om samma saker, på precis samma gång.

I detta nummer av Magasin Hemavan-Tärnaby lägger vi lite extra fokus på familjen. Här kan ni nämligen gå på turskidor och välja utmaningen efter kapacitet. Ni kan kasta er ut för nervkittlande off-pist, eller lugnt glida ner för familjebacken. Ni kan njuta av fina middagar bland områdets ständigt växande restaurangutbud, eller grilla lokal prisvinnande korv i det fria. Ta en dag i simhallen, hyr en skoter, shoppa, fika, lyssna på livemusik eller bara njut av fjällmiljön. Allt detta och mycket mer kan ni läsa om i detta nummer av Magasin Hemavan-Tärnaby. Vi kan inte lova dig den perfekta familjesemestern – men vi kan hjälpa dig en bit på vägen.

/Redaktionen

FOTO: LARS SOLBAKKEN