Med tåg till fjälls 

Skidsugen och klimatmedveten? Efter en framgångsrik testvecka i vintras ser möjligheterna att ta tåget till Hemavan Tärnaby nästa vinter riktigt bra ut!

Av Elisabeth Aagård
Foto Jens Blixth och Marianne Lindgren

 

Trevligt sätt att resa med barn

– För oss var möjligheten att slippa flyga väldigt intressant. Det är bra för miljön, men sedan är det även ett trevligt sätt att resa med barn, man kan röra på sig mer, ser mer av landskapet … 

Emma Schoning listar fördelarna med resan hon och hennes man Klas och dotter Ines gjorde upp till Hemavan i februari. Efter lite surfande på nätet trillade hon över den testvecka med paketresor i samarbete med Snälltåget och Inlandsbanan som flera fjälldestinationer i Lapplandsfjällen genomförde i vintras.   

Familjen Schoning tittar ut från tåget

Emma Schonings gäng klev på tåget i Uppsala vid midnatt, bäddade in sig i en kupé där några andra redan snusade och vaknade i en lite mer kuperad miljö. 

Det var väldigt smidigt och lättsamt eftersom vi sov så många timmar av resan. Särskilt åttaåringen tyckte att det var härligt att gungas till sömns. Sedan vaknade vi klockan sju lagom till frukosten, berättar Emma Schoning 

Kortspel är trevligt och gör så att resan går fortare

Resandet blev en längre del av själva semestern 

De svenska fjälldestinationerna är med några få undantag en smula svåra att  med tåg. Rälsen går inte ända fram och många resenärer har valt att ta bilen istället. Men efter att Vemdalen provat fjälltåg i kombination med transfer har fler destinationer börjat titta på konceptet, bland annat Hemavan Tärnaby.  

Emma Schoning och hennes familj klev av i Storuman och möttes av transferbuss och ungefär en och en halv timmes resa innan de slutligen var framme i Hemavan. Och att resandet blev en längre del av själva semestern var inget problem, menar Emma Schoning. Det får man snarare räkna in.  

På väg upp på fjället med Hemavan Gondol

Troligen blir det omtag nästa vinter

– Det finns egentligen ingen anledning att flyga om man inte ska ta sig särskilt långt, säger Emma Schoning 

På vägen hem klev de på morgontåget. Då blev det omvända upplevelsen. De som skulle allra längst, till Malmö, fick bädda i ordning ungefär när Emma Schoning och hennes familj klev av.  

Då var det vi som fick se mer av landskapet. Vi såg djur, gjorde läxor, läste böcker och gick iväg till restaurangvagnen … 

Och vinterns tågtest löpte väl ut. Samarbetet kommer att leda till fler avgångar och paketresor inför säsongen 19/20. Och Emma Schoning med familj fick mersmak för Hemavan och siktar troligen på omtag nästa vinter. 

Det var otroligt fint! När vi stod högst upp var det nästan lite som att titta ut över Alperna. Och ljuset där uppe … Och fina, breda backar, bra restaurangutbud och inga köer. Fast vi åkte inte längdskidor, det har vi förstått att man måste göra också. 

 

Boka tågpaket vintern 2020 här