Sjöspåret – nära äventyr för hela familjen

Skönaste längdturen för hela familjen hittar du i vårvintermeckat Sjöspåret i Tärnaby. Spåret startar precis vid hotellet.

Foto: Robert Henriksson

 

Det är inte alltid nödvändigt att krångla till det. En av Tärnabys riktiga smultronställen behöver du bara gå över vägen från Tärnaby Fjällhotell för att påbörja. Här, på sjön Gäutan, börjar nämligen Sjöspåret, ett skidspår som är lagom långt och utan ansträngande kupering för hela familjen. Med vyerna mot Björkfjället, Gakkerfjället och mäktiga Ryfjället får du den förtrollande känslan som alpin miljö skapar, samtidigt som du hinner hem och laga lunch om du så vill. Du behåller också ögonkontakten med pisterna du kanske vill ta några svängar i före kvällen.

Här kan barn i alla ålder glida med. Vi gör detta mikroäventyr tillsammans med barnen 7 och 3 år och den äldsta, Nora, åker med längs hela spåret medan Oscar nöjer sig med fjällpulka och några kortare turer på sina skidor i väntan på att björkvedsbrasan omvandlas till bra korvgrillarglöd.

Ja, guldkornet på turen kommer halvvägs, med den perfekta rastplatsen på den lilla ön Ol Antas.

Holmen har fått sitt namn efter samen Olof Andersson – Ol Anta. Han och familjen, som var från Övre Björknäs i Björkvattnet, hade en tältkåta på holmen för att kunna bo i under kyrkhelger. Det sägs också att samen blev tillfälligt begravd här innan jordfästningen. I dag är det turåkare som tagit sig hit, antingen medelst skidor eller skoter. Här finns vindskydd, med lite tur en eld som redan brinner och står alla stjärnor rätt har någon kanske redan grävt en solgrop för dig där du kan lägga din renfäll och slå upp en kopp termoskaffe.

En dag som denna, när solen är det enda som syns på den blå himlen och minusgraderna är lätträknade, är det inte svårt att förälska sig i utflykten. Enkelheten i att kliva ut från hotellet, på med skidorna och direkt vara i väg gör att ingen av de fyra familjemedlemmarna hinner klaga på något alls. Några korvar i tunnbröd blir en lagom lunch mellan hoppen i snön och utforskandet av ön och övriga gäster.

Vi är inte de enda som hittat hit med solen denna dag. Många har som vi valt turskidorna, medan andra har parkerat skotrarna runt vindskyddet, för att få njuta av väder, matsäck och utsikt. En del kan till och med avnjuta en nyfångad röding från Sågviken lite längre bort på Gäutan.

Det är Tärnaby Fjällhotell som är initiativtagare till spåret och de spårar cirka tre gånger i veckan beroende på väder. Vill du höja pulsen och staka ett par varv som träning är det tillräckligt bra spår även för det, eller skejta dig runt om du så föredrar.

Men det hinner du ikväll när barnen somnat. Har du tur får du en rafflande solnedgång på köpet.

Läs mer om längdåkning i Hemavan Tärnaby