Parken är viktig

Parkåkarna är först på plats när snön kommer i november. De är ute i ur och skur. Håller ut hela dagarna ända tills lamporna släcks vid kvällsskidåkningen. Några fortsätter bygga egna features efter att liften stängt för säsongen.

Alexander Tuven jobbar med några av parkens många features. Foto: Sam Hedman

Alexander Tuven jobbar med några av parkens många features. Foto: Sam Hedman

En snowpark har numera blivit ett måste för en skidanläggning. Det är en del av utbudet. Nyfikenheten bland barn och unga är påtaglig när de försöker sig på alla hopp och prylar. Utvecklingen går snabbt och det tillkommer hela tiden nya utmaningar.

Vi är många som önskar att vi kunde snurra och åka på pvc-rör. Vi skulle vilja kunna stå på tvären på någon av järnstängerna som kallas shootgunrail eller prova en hichingpost. Namnen är många på de specialdesignade redskapen eller features som det heter. Det kan vara wallrides, corners och olika rails. Där är bland annat breda boxar som kallas dancefloor och rör som heter fatpipe.
– Hemavan Snowpark är en av de parker som är igång längst i landet under vintersäsongen, säger Alexander Tuven. Vi försöker utveckla och förbättra den hela tiden. Här åker experter, åkare från skid- och snowboardutbildningar, nybörjare, gamla och unga.

Rails och big jumps är bara några av de features som finns att välja på i Hemvan Snow Park . Foto: Sam Hedman

Rails och big jumps är bara några av de features som finns att välja på i Hemvan Snow Park . Foto: Sam Hedman

Alexander Tuven är en av flera som arbetar dagligen med parken. Han är uppvuxen i Hemavan och ägnat sig åt hopp och snurrar på skidor sedan han var liten. Tillsammans med Jan Hurka från Tjeckien och Alan Lelieveld från Nya Zeeland skrapar, krattar och putsar han hela tiden. Allt för att det ska se snyggt ut, vara intressant och vara säkert för åkarna. Under nätterna går pistmaskiner in för att hålla landningar och underlaget slätt och mjukt runt om i parken.

Det här med park är en viss känsla, menar Alexander och hans kompisar. Man kan åka med bräda eller skidor på så många olika sätt. Det är humöret som styr vad man gör. Sen hur man åker beror på vilka man åker med. Man hetsar varandra på ett positivt sätt att köra olika trick. Det är kul att visa upp sig och försöka vara lite bättre än de andra. Parken ger frihet att hela tiden vara kreativ och göra något nytt. Här finns oändligt med möjlighet till nya trick. Fint väder gör mycket. Kall och mjuk snö på försäsongen är skönt. När det är nypistat och snön ger vika är det bra. Men det är roligt med slasksnö i slutet av vintern också. Framme i april och maj vågar man göra en massa nya trick när värmen gör snön som sorbetglass. Snön är förlåtande för att göra misstag utan att slå sig.