PROFILERNA – Joakim Berglund

Namn Joakim Berglund
Bor Hemavan
Gör flygledare på Hemavan Tärnaby airport

Text: Elisabeth Aagård
Foto: Robert Henriksson

Jag är född och uppvuxen i Hemavan, de allra flesta av de jag växte upp med bor kvar. Nästan alla far ut och reser en sväng, men kommer hem igen, när de blivit äldre. Precis innan jag flyttade hem reste jag en massa mellan Hemavan och Norge och jobbade, med allt mellan himmel och jord, men bland annat på en sommarskidanläggning utanför Bergen. Men så blev jag sugen på att jobba året runt hemifrån och såg i tidningen att de sökte folk till flygledartornet på Hemavan Tärnaby Airport och sökte tjänsten. Det är jag och tre kolleger som jobbar här, men vi sitter i tornet en och en.

En vanlig dag kan börja med att man måste kliva upp jättetidigt, vid femtiden, för att få iväg morgonflyget mot Arlanda. Vi övervakar den tekniska utrustningen, lämnar information till luftfartyg på och i närheten av flygplatsen och hämtar in färdtillstånd till flyget som ska mot Arlanda. Sedan har vi kontorstid tills flyget som vänt på Arlanda kommer tillbaka upp igen. Eftersom vi arbetar i skift kommer nästa person och jobbar eftermiddagen och gör ungefär samma sak.

Flyget betyder jättemycket för Hemavan Tärnaby! Flygplatsen ligger ju så att man har gångavstånd till skidbackarna, det är väldigt lyxigt. Eftersom vi ligger så till som vi gör har vi ju svårt att få hit folk med tåg och buss och då är vi nästan beroende av flygplatsen om vi ska få hit turister lite längre ifrån. Och det är bra beläggning på flygen! Från 1 juli i år är det Amapola Flyg AB som flyger hit. Tack vare att vi är en statligt upphandlad flyglinje kunde man genomföra ett nödförfarande angående upphandlingen av flygtrafiken när Nextjet som flög hit innan gick i konkurs i maj. Så det tog inte särskilt lång tid att få in ett nytt flygbolag, annars kan vi ha behövt ha stillestånd till någon gång i höst.

När jag inte jobbar brukar jag åka snowboard, cykla eller springa. Det blir väl så när man växer upp såhär kring en skidanläggning med kompisar som delar ens intressen. När jag växte upp hade vi inte så många alternativ annat än att vara i backen eller åka längd. Nu är utbudet lite större, de spelar en del fotboll i Tärnaby, bland annat och cyklingen har blivit stor. Det har gått från att vara väldigt vinterorienterat till mer året runt-orienterat.

Smultronstället

Det bästa med området är lättheten och närheten till bra toppturer. Vi brukar gå på fjällen runtomkring, lite beroende på lavinfara. Under vintern turar vi och åker en del i skogen, toppturssäsongen drar egentligen igång utmed våren.

En riktigt bra dag är en solig och vindstilla vårdag när vi tar liftarna upp, tar sikte på Kobåset och åker där. Det skulle jag rekommendera som ett smultronställe. Enkelheten i att fara dit upp gör det så bra!

 

Hemavan – Arlanda trafikeras av AMAPOLA Flyg AB i samarbete med Direktflyg f r om 01 juli 2018

Boka flygbiljett till Hemavan Tärnaby på direktflyg.com