PROFILERNA – Andreas Karlsson

Namn Andreas Karlsson
Bor Hemavan
Gör Föreståndare Naturum Vindelfjällen Hemavan

Text: Elisabeth Aagård
Foto: Robert Henriksson

Jag bor i Hemavan men kommer egentligen från Gällivare. Jag kom hit när jag fick ett sommarjobb på Fjällbotaniska trädgården när jag läste biologi. Sedan sökte jag ett vikariat på Naturum och blev kvar. Nu är jag inne på elfte året. Jag trivs verkligen med miljöerna här, det är verkligen prunkande fjäll med gott om växter, bra fiske, högalpina miljöer, grottor … det finns alltid något nytt att upptäcka!

Jag bor här växelvis med mina två pojkar Knut som är åtta år och Vida som är fem. Vi brukar åka en del skidor, mest på längden, fiska och vara ute på fjället. Förhoppningen är att vara ute ska bli en naturlig del av livet och vardagen för dem.

På fritiden är jag mycket utomhus, går på tur och fiskar. Både öring och röding brukar jag fiska men röding är en favorit, mest för att den är lite svårlurad. Lite beroende på väder får man testa nya saker för att få napp och över huvud taget för att hitta dem. Jag har till och med utvecklad en ganska bra metod för att få tag på dem sommartid. Då brukar den ligga nere på djupet eftersom den vill ha kallt vatten.

När man vevar draget ska man tänka pimpelfiske, att man pimplar in den. Dra draget en liten bit, veva in, dra draget … De vill att det ska gå lite ojämnt, då får man upp dem.

På jobbet är det min uppgift att sköta om själva utställningen och den Fjällbotaniska trädgården. Sedan ska jag inspirera folk att ta sig ut. Förra året hade vi över 11 000 besökare, många vandrare, som gärna vill ha något turtips. Eller så följer det med på någon av våra guidade turer, någon som kanske handlar om växtligheten. Vi har väldigt kalkrik mark här och många ovanliga växter. Till exempel en orkidé som heter brudkulla som bara finns här och på tre andra platser. Den är purpurröd, så den är ganska lätt att känna igen.

Smultrunstället

Ett av mina smultronställen är Drottningleden. Det är inte så långt att ta sig upp och man hamnar rakt ut på kalfjället med fantastisk utsikt åt alla håll och det finns alltid något träd nära som man kan gå in under och fika, om man vill ha lä. Ängesdalslia är också en favorit. Det är ett pistat skidspår som går mellan Ängesdalsvägen och Tärnaby. Där man kan ta av från spåret och åka ut på fjället. Sedan tycker jag om Överuman, att åka ut på sjön. Där finns det fin röding också …