PROFILERNA – Ulrika Arrhenius

Namn Ulrika Arrhenius
Bor Saltsjöbaden, Stockholm. Fritidshus i Tärnaby
Gör Entreprenör, delägare i Tärnaby Alpint

Vi hamnade här av en slump, jag och min man Lasse. Vi följde med en god vän som är mäklare upp, som hade platser över på en visningsresa upp till Hemavan Tärnaby. När vi kom hem hade vi köpt två tomter. Innan hade vi varit på gång att köpa något i Härjedalen men vi föll pladask för Tärnaby. Sen var det bra tajming i livet också – vi hade fyllt 45 och hade yngre barn. Vi hade några år på oss att etablera oss i Tärnaby. Sedan gick allt snabbt. Vi byggde ett hus första året och det andra något år efteråt.

Lars och Ulrika Arrhenius vid Tärna IK Fjällvindens 90-årsfest på Udden

Samtidigt startade jag en verksamhet i Hemavan, butiken Happy Hemavan. Både jag och min man Lasse såg potential och möjligheter i trakten. Många pratade om att det stod still, att det inte hände något. Men det bubblade och puttrade och nu har det hänt väldigt mycket på fem, sex år och det var kanske det jag kände på mig. Vi har varit mycket i andra delar av fjällen som är alldeles överexploaterade, ställen med bra avstånd från Stockholm men som inte har mycket fjällkänsla kvar. I Tärnaby finns en genuin känsla och de boende här är positiva till utveckling och välkomnar folk utifrån. Vi har blivit så väl mottagna.

Ulrika under Alpina SM i Tärnaby

 

Egentligen kom vi hit för att ha semester, men eftersom vi gillar att utveckla och bygga saker och såg vad som var på gång blev vi ganska snart inblandade i en massa saker. Och förra sommaren gick vi in i Tärnaby Alpint. Tidigare ägare och vår nuvarande partner Hans Bromee hade kämpat i tre år för att få anläggningen på fötter. Nu kan vi tillsammans göra en ny treårsplan framåt där vi bland annat ska investera i snökanoner för att få igång en så tidig försäsong som möjligt.

Vi tänker att med tidig snö och våra förutsättningar kan vi få hit ännu fler alpina träningsgrupper och återigen sätta Tärnaby på den alpina världskartan.

Om jag skulle tipsa om något skulle det vara västra sidan av Laxfjället! Vi har varit här i sex år, men först i påskas upptäckte jag den!

Laxfjället är ju magiskt året om, men den där friåkningen, när man hela tiden hittar orörd snö, det är jättefint!

Ta sista turen upp med linbanan och åk ner på västsidan! Det är jättefin offpiståkning och man ser hela Hemavan och bort till norska topparna. Det är ett långt fint åk genom skogen och ända ner till sjön Laisan. I påskas hade vi huset fullt, vi var tre familjer, så vi fick åka i skytteltrafik och hämta folk nere vid Konäset. De som hade med sig stighudar tog sig hem själva.

Text: Elisabeth Aagård
Foto: Hemavanfly och Marianne Lindgren

Winter kick-off i Ingemarbacken den 3 november