Ride the Cow Camp

De flesta i skidvärlden har nog koll på att det varje år hålls vad som kallas världens snällaste freeride tävling, Ride The Cow i Hemavan. Vad som kanske inte lika många har koll på är dock att i samband med tävlingen hålls även Ride the Cow Camp. I början på veckan laddas det upp på campet inför fighten i Kobåset.

Text och Foto: Maja Matslofva

Uppladdning för tävlingen i Kobåset

Tävlingen grundades av Patric Samuelsson och Christoffer Boström för över 10 år sedan och antalet deltagare ökar stadigt. De var också deras idé att starta campet. Under dagarna på fjället är det dock främst Johan Edström och Dic Matslofva som håller i tyglarna.

Campet är till för de som vill ladda upp inför tävlingen men också för de som bara vill hänga med andra skidglada människor och framförallt, vara ute!

Hela dagarna spenderas utomhus, oavsett väder. På morgonen packas matsäcken och ombyte för alla väder innan lavin-, och turutrustningen åker på. Ibland turar man långt in i den vita dimman och andra gånger sitter man och solar på en barfläck med en kopp kaffe. Men som Johan brukar säga:

Ute är alltid bäst

Respekt för fjället

En natt brukar spenderas i Viterskalsstugan som är en av STF:s alla fjällstugorlängs Kungsleden. Där får man umgås tillsammans på ett enklare sätt med bara fjällvidderna runt omkring. Och ibland har man tur och vädret tillåter en eld och en kopp kaffe på en renfäll med den mäktiga U-dalen som utsikt i skymningen.

Att vistas ute i den stundtals krävande fjällmiljön kräver kunskap och respekt för väder och vind och även lavinrisken. Uppe på berget blir man lätt utsatt för naturkrafterna och det gäller att hela tiden ha koll på omgivningen och förutsättningarna. Förhållandena kan förändras på en handvändning.

Campets ledare finns med för att erbjuda tips i skidteknik till den som vill men också för att dela med sig av sin stora erfarenhet av terrängen och området. Tack vare det kan deltagarna på ett tryggt sätt hitta ställen där de kan utmana sig själva. Nivån anpassas helt enkelt till deltagarnens egna förmåga och ork. Det brukar vara en härlig blandning av åkare med olika färdigheter som kommer från olika bakgrunder men tillsammans har man roligt och peppar varandra. Ren och sann skidglädje. Campet är för alla.

Hitta sin linje

I campteamet finns också alltid en erfaren åkare/inspiratör som kan ge tips och råd utifrån ett åkarperspektiv. Man får bland annat träna på att se ut en linje nerifrån berget för att sedan sedan knalla upp och därifrån hitta sin valda väg ner. Vilket ibland kanske låter enklare än vad det är. Att hitta på referenser och kunna uppskatta lutning och avstånd är något man får träna på. Det tittas också på vad som bedöms under tävling och vad man ska tänka på för att göra ett så bra åk som möjligt enligt domarna.

Efter en heldag på fjället känner man sig som oftast härligt trött när man återvänder ner i dalen. Som avslut på dagen brukar det bjudas på fantastisk mat och dryck på Nannas Kök & Bar. Mätt och belåten efter middagen brukar det inte vara några svårigheter att få en god natts sömn hemma i stugan.

Hemavans storslagna natur med ett dramatiskt landskap av höga toppar, branta fjällsidor och milslånga vita vidder gör det enkelt att vilja vistas utomhus. Som deltagare i campet får man några minnesvärda dagar uppe på fjället. En helhet av härligt sällskap, god mat och skidåkning. Allt på en plats som får en att känna sig liten på det bästa av sätt.

Läs mer om Ride the cow camp här