Skidåkningen fortsätter

Vi har fortfarande 200 centimeter snö vid trädgräns och nästan inga barfläckar på fjället. Många säger att det till och med är snörekord.

För många av oss börjar vintern när första skidliften drar igång i oktober. Sen är vintern över  då strömmen stängs av och liftarna stannar  på våren. I år är det mer påtagligt än någonsin att vintern inte styrs av liftar eller majförbudet för skoterkörning. Fortfarande i slutet av april är snödjupet stort nere i dalgångarna och snötäcket ligger flera meter på fjället.

När liftsäsongen är över finns det fortfarande många fina skiddagar kvar. Själv kommer jag nog att göra en del toppturer med hjälp av stighudar under skidorna och kaffe i termosen. Jag skulle också vilja ligga några nätter i tält under maj månad. Det är ljust nästan dygnet runt och djurlivet börjar återvända och vakna till liv. Flyttfåglarna hittar till fjällen och orrarna börjar spela i skidbackarna ovanför Hemavan.

När liftarna stängt, skoterförbudet börjat gälla och motorljuden tystnat är det skidor och bräda som gäller. Det känns gott att nästan ljudlöst glida fram. Det behöver inte vara långturer eller expeditioner. Man kan bara ta turskidor in bland fjällbjörkarna bakom stugan, ner till älven eller upp på närmsta knabbe. Det är ljust länge på kvällarna. Ingen pannlampa behövs.

Sen har vi de där mornarna när skaren har frusit till. Stenhård skare som bär allt. När det är möjligt att cykla eller springa på snön med joggingskor.  Det gäller bara att hinna vända innan solen värmt upp snöytan och man sjunker igenom.

Jag vill slå ett slag för maj månad i fjällen. En av de allra vackraste månaderna med fina naturupplevelser. Solvarma dagar och kalla nätter. En härlig månad för skidåkning både på tvären och längden. Skidåkningen är inte över bara för att liftarna stänger.

2017-04-25

Sam Hedman