”Skiers ready, attention, go!”

Starten går, startbåsen lämnas och fart­position intas. Skidornas belag möter kall kärv snö. Hastigheten ökar, vinden nyper i kinderna. Den första snäva kurvan närmar sig lika snabbt som det svåra valet, satsa eller bromsa?

Det handlar om fart, teknik och att våga. Våga utmana sig själv och andra. Gå lite tajtare i kurvan, flyga lite längre i hoppet, hitta balansen. Skicross är ett grymt bra sätt att utveckla sin egen skidåkning samtidigt som tävlings­momentet ger en extra krydda och i Hemavan Tärnaby hittas en av Sveriges bästa banor.

Skicrossbanan i Hemavan har blivit en fullständig succé. I år är den tillbaka för tredje året i rad. Återigen med ny design i samarbete med skicrosslandslaget och enligt Joar Båtelson, sportchef i Svenska Skicrosslandslaget, trivs de i området.
– Vi tyFoto_ready_DSC_7114_justcker att Hemavan Tärnaby är en fantastisk anläggning där vi får möjlighet att nyttja backar och övriga faciliteter till fullo, säger han och fortsätter;

– Förutom vårt bidrag i bandesignen kommer vi även detta år förlägga träningsläger med landslaget här. Ett landslag han har stora förhoppningar på i år.

– Vi har ett starkt landslag med en hel del yngre åkare på väg upp för att bredda toppen tillsammans med de etablerade åkarna. I vinter kommer vi att få se pallplatser som aldrig förr.

Som så mycket annat av inom den alpina världen har även skicross sina rötter i USA där grenen föddes under 1990-talet. Det är inriktning inom freestyleskidåkning och härstammar från snowboardens boardercross där 4 personer startar samtidigt och åker ner i en bana med doserade kurvor och diverse hopp.
– Det är otroligt varierande skidåkning där man måste vara bra på många delar, såsom hopp, sväng, snabbhet, timing och mod berättar Joar. Något som han menar är nyttigt för alla åkare oavsett färdigheter.

– Du får en komplett skidkänsla som gör att du kan bemästra alla typer av underlag och terräng, vilket underlättar i våra svenska förhållanden.

DSC02049-2Skicrossbanan ligger vid liften Länken och är flitigt nyttjad, både av vuxna och barn. Den passar alla och du kan välja om du vill åka långsamt eller fort – huvudsaken är att du vågar utmana dig själv och visar du någon av dina medåkare ryggen är det ju bara en bonus.

FOTO: SAM HEDMAN och HEMAVAN ALPINT

Ladda ner Skicross Challengeappen

Ladda ner appen till din telefon och utmana dig själv genom att mäta tid, airtime, g-krafter och snitthastighet. Du kan också utmana dina vänner genom att skapa egna banor och ligor!

Ladda ner Skicross Challenge för Iphone

Ladda ner Skicross Challenge för Android

Klicka på Svenska skicrosslandslagets Youtubeklipp nedan och se en film från arenan i Hemavan!