Turskidorna får inviga skidsäsongen

Nu får vandringarna fortsätta på turskidor. Innan liftarna öppnar och skidspåren trampats. Då kan man ta fram turskidorna. De klarar videris och ospårat. Det är bara att åka på.

Text och foto: Sam Hedman, nov 2017

Nu har skidsäsongen börjat. November och snö på fjället. Det går bra att åka skidor innan liftarna hunnit öppna och längdspåren trampats. Det behövs inte så mycket snö på backen förrän det ska vara läge att ta fram turskidorna. Bäckarna är fortfarande öppna och det sticker upp lite ris och buskar här och där. Men det gör ingenting när man smyger omkring på lätta turskidor och stavar med stora trugor. Trevligt att göra egna spår och gå lite hit och dit.

Speciellt så här års är känslan av att vara först på fjället extra stor. Det är jag och djuren som hittat upp till ljuset. Det känns som det är ljusare på fjället. Nu när solen går upp halv nio på förmiddagen och försvinner ner bakom horisonten strax efter två på eftermiddagen. Solen är uppe fem timmar. Men ljuset dröjer sig kvar länge. Minut för minut ändras färgerna, dimman och ljuset.

Man skulle kunna tro att allt är ganska stilla och avsaknad av liv på fjället. Nu skvallrar snön om någonting helt annat. Spåren efter djur och fåglar finns överallt. Här har vi harar som springer efter sina huvudleder. Riporna promenerar från buske till buske för att äta knoppar. Sorkar och lämlar lämnar spår efter sig mellan hålen de försvinner ner i. En uggla lyfter från en fjällbjörk och några småfåglar har dröjt sig kvar.

Turskidorna tar vid när det är lite för mycket snö för att vandra i. Det gäller att vara  uppmärksam på det som gömmer sig under snön. Bäst är att följa myrar och fjällhedar. Sen är det lite mer fartfyllt att ta sig ner från fjället än under vandringen. Hem till dalen. Beroende på skidföret kan det bli mycket sicksackande utför för att hitta lagom med fart. Men alla klarar av det. Bara att välja vinkel mot fallinjen genom att ändra vinkeln utför på skidorna.

Själv gillar jag att dröja kvar på någon höjd så länge det bara går. Det är vackert att se hur skymningen får färgerna att ändras hela tiden medan det bara blir mörkare och mörkare.

Blå färger över till lila, grönt, gult och mera blåa nyanser. Det är bara att ta på sig mer kläder, dricker varmt te och se hur ljuset försvinner. Med lite tur kanske stjärnorna lyser från en klar himmel och norrskenet visar sig. Men helt mörkt blir det nu inte då snön lyser upp och ögonen vänjer sig vid det svaga ljuset. Några timmar på skidor och frisk fjälluft gör gott åt själen. Det är korta dagar i november men vinterns vackraste tid har nyss börjat.