Vi vill ha puls

Fjäll är lika med äventyr. Och äventyr är lika med hög puls. Hemavan Tärnaby har allt för dig som vill känna hjärtat slå snabbare i sommar.

Från det att du börjar läsa den här texten tills det att den förhoppningsvis hamnar någonstans i minnet kommer ditt hjärta att slå mellan 50 och 300 gånger. (Eller 27 om du är en Gunde Svan i toppform.) Exakt hur många hjärtslag beror bland annat på hur snabbt du läser men även – minst lika mycket – på vad du gör medan du läser. En kvalificerad gissning är att du sitter tillbakalutad i någon bekväm möbel och inte tar någon notis om hjärtslagen.

Många av oss omfamnar annars känslan av hög puls mellan varven. För somliga är det nästan ett gift att tydligt känna hur blodvågorna böljar snabbare i artärerna när hjärtslagen tickar fortare innanför bröstkorgen. Hög puls ger en förhöjd känsla av liv. Och vägen dit kan se olika ut. Du kan dricka kopiösa mängder kaffe, åka hisnande berg- och dalbanor, stoppa i dig massor av choklad eller gå direkt från soffan till ett crossfit-pass.

Men det finns annat än träning och saker som är förenade med livsfara som kan få pulsen att höjas. Aktiviteter som inte bara är bra för ditt fysiska välmående, utan som också etsar sig fast i själen. Upplevelser som höjer din puls redan innan du kommit igång. För så är det med riktiga äventyr. Det kan nästan räcka med att tänka på hur det ska bli, för att fysiologin ska haka på. Hjärnan väcker hjärtat.

Tänk dig hur du drar på dig vadarstövlar, går ut i en livligt brusande fjällfors med flugspöt i högsta hugg. Vinden viner i björkarna. Det är tidig morgon. Just i dag ska du dra upp den där öringen som kom undan i fjol. Tänk dig nu hur du går uppför fjället med mountainbiken vid din sida. Du promenerar långsamt, njuter av stillheten. Men du vet att det snart kommer att gå fort, ruskigt fort, utför.

#1: Flugfiske

Du står upp till låren i ett par vadarstövlar i en mindre älv, stinn på de medhavda smörgåsarna och kokkaffet du sörplade i dig vid brasan. Där borta, nedanför lillbjörken som hänger ut över vattnet, har det vakat, säkert fyra, fem gånger. Du vänder dig försiktigt ditåt, öringarna är ju skygga som älvor, och låter linan börja vina fram och tillbaka över ditt huvud. Du rullar ut den perfekt, flugan lägger sig på vattenytan med bara en liten ring som kan avslöja den. Flugan driver någon meter med strömmen och du vågar knappt andas. Men så klyvs ytan och linan drar iväg med spöet i spänn!

I trakterna runt Hemavan och Tärnaby finns fina möjligheter till flugfiske och fiske på det stora hela. Här finns sjöar och strömmande vatten med öring och röding. Det finns lättillgängliga vatten för familjefiske och även möjlighet att smita iväg med bästa fiskekompisen för mer avancerat fiske.  

#2 Cykling

Pulsen går i taket, bröstkorgen känns för trång och låren svider, svider. Du hoppar av, vaderna darrar när du skjuter upp hjälmen i pannan och börjar släpa cykeln över det brantaste, stenigaste. Sedan är ni uppe. Vinden leker i din varma nacke och vatten har aldrig smakat så gott. Du njuter inte riktigt av vyn än men snart, när andan är hämtad, ser du hur vansinnigt långt man kan se härifrån toppen. Och det bästa av allt är att du har ett 30 minuter långt, tekniskt, läskigt men framför allt roligt, åk framför dig. Inför är alltid bäst. Förväntningarna är höga, hybrisen i princip total. När ni bestämmer er för att ta på hjälmarna och grensla cyklarna igen är det bara 100 procent som gäller.

#3 Löpning

En känsla av total frihet – så beskrivs löpning på fjället allra bäst. Detta är den renaste formen av transport. Allt du behöver – om du inte har ordentligt härdade fotsulor – är skor på fötterna, sedan kan du ta dig precis vart du vill. På fjället spelar det ingen roll vad som skedde i går, sker i dag eller i framtiden, runt om i världen. Du är bara här och nu. Känn hur du tar dig fram för egen maskin, med din egen andhämtning som mantra. Du har ett mål och det är att ta dig framåt. Simple as that.

Hemavan Tärnaby bjuder på många fina vandringsleder som är perfekta att springa på. Här finns stigar som är långa, korta, branta, tekniska, släta och slingrande. Det finns något som passar alla! Dessutom i fantastiska omgivningar och med riktig fjällkänsla. I slutet av juli kan du delta i tävlingen Hemavan24, den speglar det bästa med fjällöpning – att det egentligen handlar om att vistas på fjället och att du för egen maskin kan ta dig vart du vill. 

#4 Grottkrypning

På med regnkläder, knäskydd, overall och handskar. Knäppa hjälm och check av pannlampa. Sedan bär det av. Gärna till någon otroligt liten ingång som man undrar hur sjutton någon ens fick tanken på att åla sig ner i, den där allra första gången. Väl där nere, går det lätt att föreställa sig att det går att bli besatt av tanken på att upptäcka jordens innandömen, där, under milt pastellfärgade grottak som ser ut som en sjöyta underifrån. När guiden börja berätta om hur grottan har kommit till, om den där allra första lilla droppen vatten som startade allting …

Hemavan Tärnaby ligger i ett av Skandinaviens grottätaste områden. Grottorna upptäcktes och började utforskas i slutet av 1960-talet. Vid Kåtaviken, 45 kilometer från Hemavan, en kilometers promenad från parkeringen, finns ett antal fina grottor att upptäcka tillsammans med guide.  Grottorna binds samman med en fyra kilometer lång stig. De guidade turerna passar både barn och vuxna. 

Text: Johan Lindberg, Elisabeth Aagård, Hanna Vestman

Foto: Hemavanfly
Grottbilden är tagen av Mojo Andersson