Vintervarianter av sommarfavoriter

Någon meter snö är inget hinder för den entusiastiske cyklaren numera. Heller inte för löparen och sedan länge inte för den hängivne fiskaren. Vi tipsar om hur du fortsätter dina sommaraktiviteter om vintern. För det går.

Text: Elisabeth Aagård

 

 

Löpning på Laisaliden. Foto: Robert Henriksson

Vinterlöpning

De riktigt inbitna löparna kanske testat myrlöpning – klafsandet som suger lika mycket kring fötterna som i låren. När det är vinter, tänk myrlöpning – men överallt! Nu har du inga ursäkter för att inte hasa dig fram i djupsnö under ett högpulspass tills lungorna spränger! Löparskor med broddar, varmare sockor, underställ i ull, något vindskyddande över bröstkorg, skrev och lår – sedan är du rustad för vinterlöpning längst Drottningleden eller kanske bara i backarna upp mot Högfjällshotellet i Hemavan. Både i djupsnö och längs plogade och upptrampade leder funkar bra – helt off pist ger en härlig frihetskänsla vill vi lova. Just ja, mössa på. Och vantar. Inte ens riktigt sträng kyla hindrar de verkligt luttrade som ger sig ut ändå, specialmunskydd som värmeväxlar, för att vara snäll mot sina lungor.

Vi andra stannar inne och petar in en pinne till i brasan eller drar en vanlig buff upp över näsan.

Och ett hett, eller i alla fall rejält varmt tips – ladda med en termos varm svartvinbärssaft innan du drar ut. Det värmer gott efter ett vinterpass löpning.

Good times på isen. Foto: Hemavan fly

Vinterfiske

Vinterfiske är lite mer back to basics, om man säger så. Lite mer tillbaka till barndomens metande, med den fantastiska känslan av jakt, som infinner sig när man liksom lirkar med fisken för att få napp. Här uppe är det röding som gäller. Hitta en bra sjö. Kanske/möjligtvis/ eventuellt kan någon ortsbo gå med på att tipsa om en. Kanske. Ta med borr, pimpelspö, maggots eller ett bra drag, kaffetermos, ostmackor – de är både till dig och för att smula i borrhålet för att locka fisk, av hävd – och en fäll eller ett liggunderlag. Ta på dig kläder efter väder, gärna lite varmare än du tror du behöver, du ska ju sitta still, med undantag för din knyckande handled. När sedan allt är borrat och riggat är det bara att njuta och känna historiens vingslag. Fiskat har människan gjort i över 40 000 år! Slå hål i isen med en yxa och locka till sig en fisk för att sedan spetsa den. Metoderna har varit många, liksom antalet timmar vi genom åren väntat på fiskelycka, där vid vaken. Just ja. Solskydd och solbrillor. Är det en maxad dag i april finns risken att du bränner dig riktigt illa. Men för tusan – njut!

Cykel på Laxfjället. Foto: Robert Henriksson

Vintercykling

Du har kanske sett dem. Cyklarna med det som närmast ser ut som traktordäck. De liknar knappt alls de snabba smala racingcyklar som ofta ses i klunga längs landsvägar, snabba spandexkläder på de som trampar. Det här är rejäla saker. Som en blandning mellan en cykel och en bandvagn. Fatbikes. Feta hojar – den entusiastiske cyklistens räddning över vintern. De breda däcken gör bärigheten bättre vilket gör det möjligt att cykla längs exempelvis skoterspår ute på fjället = roligt! Men utöver cyklandet har vi ju med vinter att göra. Vindtät mössa, handskar och bra skoöverdrag för att slippa bli blöt om fötterna är klokt att dra på. Utöver det, klassiska vintersportkläder med ull och skönt underst och något som kan ta vinden mot både bröstkorg, lår och skrev ytterst. Flaska med varm dryck är inte så tokigt. Och förresten, det går ju att rusta sin vanliga hoj med både vinterdäck och dubbdäck, så egentligen behöver du inte skaffa en fatbike. Fast det är kul. Och så kan man ju hyra.