Fånga natten

Du har verkligen kommit till rätt plats för att få chans att fånga norrsken på bild. Men hur gör man – och när? Vi bad vår husfotograf Robert Henriksson att ge tre enkla tips för att håva in nya likes på Instagram.

Norrsken strax utanför Hemavan. Foto: Robert Henriksson

  1. Ta hjälp av appen

I dag finns mobila appar som berättar när det är goda chanser för att få se norrsken just där du befinner dig. Mörkt och klart väder är en förut­sättning, men det kan skifta snabbt när du väl är ute. My Aurora Forecast är en bra app för att se hur stora chanser det är för norrsken samt hur starkt det är.

2. Rätt utrustning

Att bara fota med din smartphone blir svårt om det inte är riktigt starkt norrsken. Har du en systemkamera – använd den! Ett bra vidvinkelobjektiv är att föredra, och du bör också ställa in kameran manuellt. Är du osäker på manuella inställningar? Bilden här är fotad med inställningarna bländare 7,1, iso 4 000 och en slutartid på 4 sekunder. Testa att utgå från det och använd alltid stativ.

3. Efterbehandling

Det går att göra en hel del med bilden efter att den blivit fotograferad för att få fram mer information. Testa att behandla bilden i ett bildbehandlingsprogram eller i en app, det kan göra stor skillnad!