Fjälltur på två hjul

Cykelsporten växer. Intresset för cykling har aldrig varit lika stort som nu. Discipliner som landsväg, cross country, all mountain är några av de genrer inom cykling som växer. Hemavan Tärnaby erbjuder fina förutsättningar för, mer eller mindre, alla dessa typer av cykling. Men det vi skulle vilja lyfta är inte en enskild disciplin, utan en kombo.

Kalla det fjällcykling om ni vill. Ta en liten del landsväg som transport fram till stigen eller leden. Krydda med några rejäla stigningar och lätta växlar uppför fjället. Väl uppe på kalfjället växlar ni upp och trampar ur, kanske blir det trixigt över något stenigt parti. Passa på att ta in den sköna fjällmiljön och de fina vyerna. Ta en break för fika. Fortsätt turen på fjället ett tag till innan det blir skönt gung utför. Garanterat ett bra sätt att fylla en dag med sköna upplevelser, motion och fjällmiljö.

mountainbike gravel grusväg

Björkvattnet runt är en naturskön kuperad tur med en hel del utmanande backar

Ett måste att fjällcykla är Drottningleden. En tur som går utmärkt att göra som en rundtur, där drygt halva turen går på landsväg. Man kan också välja att parkera bilen vid Laisaliden och endast cykla den del som går över fjället (ca 10 km). Cyklingen över fjället är bitvis stenig och teknisk, och med en fantastisk utsikt. Utförs-körningen ner mot Hemavan är utmanande. Stanna till och njut vid bron över Mortsbäcken. Tips om fler lämpliga turer för fjällcykling kan du få på Hemavan Tärnaby Turistbyrå, eller din boendeanläggning.

mountainbike drottningleden hemavan

Drottningleden

Lämplig utrustning för fjällcykling är en MTB, hel eller halvdämpad, ryggsäck med fika och torrt ombyte (jo, det blir garanterat varmt på vägen upp, oavsett fart eller ambition) när ni stannar upp för en fikapaus. Och ja, hjälm är ju obligatoriskt.

Foto: Marianne Lindgren