Följ i systrars spår

Systrar i bergen ska få fler att upptäcka våra fjäll. Vi följde med på en av deras helger med yoga, helirun och god mat i Hemavan och Tärnaby.

Systrar i bergen skapades med en vision om att ge fler tjejer och kvinnor plats på berget genom att anordna unika och målgruppsanpassade resor.

Vi vill få fler att våga resa själva och med nya vänner till bergen, säger Johanna Nygård, grundare av outdoorbyrån.

Morgonen gryr och dimman ligger likt ett dansande älvhav som med sina tunna klänningar beslöjar dalen. Kroppen har fortfarande inte riktigt vaknat till liv, men här får vi andas och vara i nuet tillsammans. Mirja, vår yogainstruktör, håller ett harmoniskt pass. Alla kroppens leder får sträckas och töjas och andningen tar oss igenom positionerna.

Efter en stadig frukost är det dags för ett helikopterlyft. Helirun – utfärd på fjället i helikopter med löpning tillbaka. Piloten kommunicerar med oss i hörlurarna för att vi ska känna oss lugna och guiderna från ”Systrar i bergen” är noggranna med att alla ska kunna vara med. De har alltid flera guider med i sällskapet så att nivån går att anpassa.

Alla deltagare har olika bakgrund och befinner sig på olika platser i livet. Vi känner inte varandra men trots det finns en värme mellan oss. Tillsammans ska vi springa på fjället. Springa med det iskalla regnet piskande i ögonen. Springa mellan tuvorna med den blöta leran upp över vaderna.

Ett par timmar senare ser vi topprestaurangen Björk där vi stannar till för lunch – leriga, kalla och genomblöta. Vi möts av en sprakande värmande brasa, leenden från personalen och doften av nygräddade våfflor som serveras med färska kantareller. Maten får smaklökarna att göra glädjeskutt. Mycket behövligt för en mörbultad kropp.

Lika bra sitter kvällens kräftbuffé på Hemavans Wärdshus med många klingande skratt. Dag två väntar mountainbike och den två mil långa Stabbforsrundan som även den skänker ny harmoni till kroppen, om än med högre adrenalinpåslag.

Sedan reser vi hem, stärkta i kropp och själ av fjällnatur och gemenskap. Och med en längtan efter återförening – till fjälls.

Text: Greta Tidholm

Foto och film: Hemavafly