Jofjället rustas för fler besökare

Bara några kilometer från Hemavan väntar fina fiskevatten och trevliga löpstigar. Och sedan ett par år tillbaka är arbetet i full gång med att göra Jofjället än mer tillgängligt.

Ett tiotal nya broar, mer spång, upprustade vindskydd samt bättre markerade och röjda leder är en del av det som förbättras när Jofjället rustas upp. Länsstyrelsen har avsatt särskilda pengar för arbetet och hösten 2014 genomfördes en kraftinsats på fjället. Fisket är sedan länge välkänt som både lättillgängligt och bra på Jofjället. För att underlätta för fler än bara fjällvana sportfiskare har området fått en välbehövlig uppfräschning. Tydlig skyltning är ett inslag som bidrar till detta. 

Leden Hemavan-Joeström via Fisklöstjärn samt anslutningslederna från Portbron och Västansjö är de leder som prioriterats även om det finns fler på fjället. Även leden som går från Holmtjärn via Aejliesjaevrie ned till Genaren har rustats. Mervinsterna med upprustningen gör att det nu finns fina rundor för löpare och tillgängligheten för jägare och svampplockare har också förbättrats. 

Blomstervandring i fjällen. Tärnaby/Hemavan. Gieravardo. Personerna på bilderna: Lena Horn, Erik Dahlrot, båda Stockholm, Elisabeth Damberg, Knivsta, Catrin Henriksson, Uppsala samt guiden Lisa Behrenfeldt. FOTO: TOR LARSSON

Blomstervandring i fjällen. Tärnaby/Hemavan. Gieravardo. Personerna på bilderna: Lena Horn, Erik Dahlrot, båda Stockholm, Elisabeth Damberg, Knivsta, Catrin Henriksson, Uppsala samt guiden Lisa Behrenfeldt. FOTO: TOR LARSSON

Vad gäller fisket så planteras det också ut fisk i utvalda tjärnar. Genaren är ett vatten som man kommer åt via stigen från Joeström. En stig som delvis är lite brantare men där man relativt snabbt är uppe och kan kasta i kroken. Bastan och Holmtjärn är tjärnar man kommer åt efter några kilometers vandring från Hemavan. Statens fiskekort gäller i dessa och övriga upplåtna vatten på Jofjället. Kastar man med drag så är det utrustning för röding och öring som ska användas. Spinnare såsom King och Droppen är säkra val. För den som flugfiskar finns också fina fångstmöjligheter. 

Den som vill ta sig en löprunda från exempelvis Joeström kan ta rundan som går Genaren-Aejliesjaevire-Holmtjärn-Fisklöstjärn-Genaren. Från Hemavan går det såklart att ansluta samma runda eller till exempel springa upp till Holmtjärn och ta sig över Gieravardo ned till Portbron. En bil vid vardera ledstart är då att föredra så slipper man springa E12:an tillbaka till Hemavan, om man nu inte vill ha en längre tur. 

Gieravardo som är en del av fjällområdet kan man med fördel besöka under ledning av en botanisk guide. Området är ett av landets blomsterrikaste tack vare kalkrik berggrund och Naturum i Hemavan arrangerar under sommaren guidade turer på Gieravardo.