Livet under bar himmel

Mångsysslaren Peder Karlsson tar varje chans att ge sig ut i naturen. Vare sig det är till en fiskesjö en vacker majdag eller till ett igloobygge mitt i smällkalla januari. Med sig tar han också familjer och andra som vill lära sig mer om uteliv.

Foto_IMG_8244

Peder Karlsson susar fram med sina draghundar. Foto: Lucas Lindh

100 vinternätter. Det var så utomhuslivet på allvar startade för Peder Karlsson i Joeström. Han sov vintern 2012 ute i allt från extrem vinterkyla till regn och orkanvindar.

Snart fyra år senare driver han nu, förutom två andra jobb (!), ett företag med inriktning på turism.
– När jag gjorde mitt projekt var det några som hörde av sig och ville följa med och prova mina upplevelser. Så året efter kom jag på idén med mitt företag. Jag gillar dessutom att ha någon att dela upplevelserna med att träffa nytt folk och få nya perspektiv på utelivet. När jag själv kommer till nya ställen brukar jag tänka att jag vill hitta någon som kan visa mig den miljön, berättar Peder.

Att det mesta ska vara familjevänligt är en tanke som följt med sedan starten av företaget. Och besökarna ska klara allt på sin egen nivå. Peder har själv barn och när de åker ut blir det oftast en tur med hundarna, skoter, fiske, turskidor eller till skidbacken. Och de umgås så ofta de hinner med vänner på fjället.

Det finns en del att tänka på när man åker ut med en familj med lite mindre barn.
– Se till att barnen är torra och mätta. Därför ska man se till att ha med extra kläder och åtminstone en fikasäck.  Man ska ha kul med barnen på deras premisser. Lek, gräv snögrottor, eller fiska till exempel, man ska göra det barnen tycker är kul, tipsar Peder.

När Peder själv var ute de där 100 vinternätterna så sov han inte bara i tält utan ibland i utrustningspulkan som han och hundarna turades om att dra. Ibland sov han under bar himmel.

Han hade en rad anledningar att genomföra projektet. En av dem var att få uppleva våren på ett intensivare sätt. Tankarna på utevistelsen väcktes när han sov ute en del med familjen året före.  Någon prestige fanns inte inblandat utan familjelivet var tvunget fungera. Frun Sara och dottern Agnes stöttade honom och vinkade av honom på kvällen och tog emot med öppna armar när han kom hem på morgonen för att äta frukost.

De hundra nätterna skapade mycket uppmärksamhet och bloggen han skrev under tiden blev snabbt besökt av hundratusentals. Det ledde också till att han medverkat på Almedalsveckan där han bland annat talat om assistans i fjällmiljö.

Du blev närmast rikskändis när du sov ute, hur har ditt liv förändrats sedan dess?
– Det har nog inte påverkat så mycket om man bortser från mitt nya företag där jag erbjuder olika upplevelser. Det händer också att folk kommer fram och tycker att var kul att följa min blogg. De flesta som hör av sig är positiva till det jag gjort, säger Peder.

Han menar också att han lärt sig en del av sina utenätter.
– Jag har nog blivit tryggare med att vara ute i alla väder. Det är viktigt att komma ihåg att naturen är starkare än oss. Jobba inte emot vädret, utan jobba med det. Vi kan aldrig påverka vädret så då får man göra det bästa av det, säger Peder.

– Fryser man får man ta på sig mer kläder, man blir inte varm av att klaga. Man ska tro på det man gör, vad det än är. Jag brukar tänka på ett citat av Anders Zorn som lyder tvivlar man på egen förmåga skapar man ej stora ting, fortsätter han.

Foto_100_just

Norrsken över Hemavan FOTO: Peder Karlsson

Han lockas av naturen. Lugnet, tystnaden, äventyr, kyla. Ja, allt man kan tänka sig helt enkelt. Peder gillar att uppleva storheten, känslan av att känna sig liten.
– Att vara lite primitiv tror jag kan vara nyttigt för oss. Det är då de små sakerna blir viktiga. Göra eld, hitta något att äta, dricka, andas, lyssna. Vardagliga saker som att se på tv, sociala medier och så vidare blir då mindre viktiga.

Peder bor i Jovattsdalen, en dalgång som ligger mitt mellan Jofjället och Södra Storfjället. Det är även lika långt till Hemavan som till Tärnaby så från Peders synvinkel blir det centrum i området.

Han medger att han kan tycka det är skönt med tillfälliga byten av miljöer. På sommaren längtar han ibland till vintern och kylan och i slutet av maj är längtan stark till värmen.

Peder erbjuder en hel massa aktiviteter. Allt från hundspann, skoterturer, fiske, övernattningar under norrsken och i igloo. Och allt som oftast med något gott i säcken.
– Turerna anpassas efter de som ska ut. Jag har haft gäster från familjer med små barn till den äldsta på 80 år. Det kan vara en halvdag med hundarna till att vi skidar flera dagar i fjällen, sover i tält och fiskar röding. Om vi börjar planera i tid är det mesta möjligt.

Hans egna favoritturer kan se olika ut.
– Det kan vara att bli fast i en snöstorm i flera dygn till att sitta på isen och fiska i maj i solsken. Som sagt, vädret kan man inte påverka. Blir det fint väder kan det bli bra, blir det snöstorm kan det bli ännu bättre. Allt handlar om vad man är inställd på. Det finns många turer jag minns som de bästa men det kanske var svårt att tänka så när man var där, funderar Peder.

Peder har sex draghundar som han kör med när folk vill prova på hundspann. Hundarna brukar också få dra en del packning på längre turer.
– Sedan har jag brukat ha en fast dag i veckan när jag kör hundspann för barn. Mötet med hundarna brukar vara mycket trevliga.

Fisket är en annan återkommande upplevelse som uppskattas. Att vara på ett vatten där man vet att det under isen simmar rödingar på flera kilo kan göra att en dag kan kännas väldigt kort. Att aldrig veta när det händer. Hugget alltså.
– Det är spänningen och väntan på stumhugget som är mycket av tjusningen, säger Peder.

Och även om barn snabbt kan ledsna på fiske så är det ändå en trevlig familjeaktivitet.
– Ledsnar de så gör de det, då hittar man på något annat. Nästa gång kanske de fiskar fem minuter till, nästa gång kanske de får en fisk. Det har aldrig varit närmare än just den gången man är ute, resonerar Peder.

Peder planerar att hinna med någon tur i egen regi i vinter men framför allt ser han framemot alla besökare som han kommer träffa på sina turer.

Och nästan ingen dag är en dålig utedag avslutar Peder Karlsson:
– Vädret är som det är, så att klaga på det är bara slöseri med energi.  Att vara utomhus ger alltid något tillbaka.

TEXT: TOR LARSSON