Nya Topprestaurangen Björk

I Hemavans nya topprestaurang Björk lyser gulaschsoppan och den klassiska hamburgertallriken med sin frånvaro. Menyn är i stället en spännande mix med internationella rätter av förstklassiga lokala råvaror – ett modigt grepp i en fjällmiljö där lunchutbudet är ganska strömlinjeformat.
 – Vi vill skilja ut oss, det gäller såväl mat och dryck som inredning och arkitektur. Hemavan är nu så pass stort att det finns utrymme för ett bredare utbud, en möjlighet att nischa in sig, säger Staffan Alfredsson, ansvarig för restaurang Björk.

Och gästerna verkar hålla med. Sedan öppningshelgen i mitten av december har bokningarna flödat in, inte sällan med flera månaders framförhållning. Förutom lunchservering finns möjlighet att njuta av kvällar med teman som norrländsk fondue och beermakers dinner. Restaurangens något okonventionella läge mitt på fjället betyder att vanlig taxi är uteslutet, i stället får gäster njuta av en tio minuters resa i pistmaskin. ”En upplevelse i sig”, intygar Staffan.

[wzslider]

Björk är utformad av den välrenommerade arkitektbyrån Murman arkitekter, som stått bakom ritbordet vid en rad uppmärksammade fjällprojekt i bland annat Åre, Idre och Ramundberget. Den nya toppstugan ligger på en platå strax under trädgränsen, i toppen av Solkattsliften, bara ett stenkast från Kungsleden.
 – Vi kommer att ha öppet även i sommar, öppettiderna anpassas efter hur liften går. Vi hoppas ju även kunna fånga upp vandrare som passerar längs Kungsleden, säger Staffan.

 Förutom att addera en krydda i Hemavans restaurangutbud fyller den nya toppstugan ytterligare ett syfte: att avlasta centrumliften och skapa ett jämnare flöde av åkare i hela området. Restaurangetableringen, nya ski-streets, nytt snösystem och extra belysning har tillsammans skänkt nytt liv till den västra sidan, som dessutom förlänger skidsäsongen med tidigare öppning och längre vårskidåkning. Staffan, som även ansvarar för Hemavans Högfjällshotell och Björks närmaste restauranggranne Solkatten, ser tillbaka på en minst sagt lyckad uppstart.
 – Det känns otroligt lustfyllt. Det är helt fantastiskt att få vara med och starta upp något från början på det här sättet. Och vi har inte sett någon avmattning på Solkatten, koncepten skiljer sig åt och kompletterar snarare varandra, säger Staffan.

Foto: Åke E-son Lindman