Robert Jäder

”Fritidsuppvuxen” i Hemavan. Det är så Robert Jäder själv beskriver relationen till fjället där han tillbringat så gott som alla skollov och ledigheter sedan han var fyra år. Familjens stuga byggdes 1980, och tillvaron i fjällen formade Roberts intresse kring jakt, skoterkörning och friluftsliv. 2009 gjorde han verklighet av drömmen om en egen stugby och flyttade till Hemavan på heltid.

_02A5315– Det var hela tiden Hemavan jag ville till. Jag såg otroligt mycket utvecklingspotential i Hemavan Fjällcenter, och tog chansen när den lades ut till försäljning, säger han.

Verksamheten är omfattande. I anslutning till Fjällcentret ingår bland annat skoteruthyrning, guidade turer, vandrarhem, stuguthyrning, konferensverksamhet, restaurang och bar. De har till och med en simhall.
– Det är mycket jobb, men det hade jag räknat med. Det här är en dröm jag haft sedan jag var ung, och det är faktiskt roligare än jag trodde.

Det ökade skoterintresset har lett till att Hemavans Fjällcenter börjat med uthyrning och guidade turer. Tyngdpunkten ligger på lössnömaskiner, något som rimmar väl med Roberts eget skoterintresse. Även om det är långt mellan de lediga dagarna försöker han själv ta sig ut när han få chansen
– Skoteråkningen på Jofjället är fantastiskt rolig, med otrolig friåkning. Annars är jakt och fiske mina största intressen, säger han.

Hemavans och Tärnabys utbud växer hela tiden, och det är en förändring som Robert välkomnar.
– Nu är det en året runt-destination. Det blev ett rejält uppsving när Bayhill kom till, och det gav ringar på vattnet. Fler och fler vill investera i orten, jag ser väldigt ljust på framtiden för Hemavan.

TEXT: JONAS PEKKARI
FOTO: MIKAEL RUTBERG