Sommarvandring i vinterskrud

Mycket av Hemavan Tärnabys vinteraktiviteter kretsar av naturliga skäl kring de alpina anläggningarna och den fina utförsåkningen. Sommartid hittas dock många av områdets utflyktsmål mitt ute i den vilda fjällvärlden. Stora orörda vidder, magnifika bergsmassiv och utkiksplatser med milsvida vyer. En hel del av dessa utflyktsmål går dessutom alldeles utmärkt att besöka även i vinterskrud. Tre av dem listar vi här! 

Ruttjebäcken – unikt äventyrsbad med naturliga badkar.

Foto_Atoklimpen vinter 05

Sommarens äventyrsbad är ett spännande skidmål på vintern. Under sommaren när det är soligt väder och vattnet värms upp snabbt i den grunda bäcken, kryllar det med människor i de olika naturliga bubbelbaden och rutschkanorna. Under vintern när allt ligger långt under snön består bäcken av meterhöga formationer av snö och is som fyller bäckens hålrum och mjuka formationer. Bäcken är tyst och frusen. Perfekt utflykt även om fjällvädret är ostadigt. Snön ser ut som vispgrädde som svämmar över de annars synliga av vatten svarvade stenskulpturerna.
Var medveten om att hålrum och strömmande vatten långt ner under skidorna kan göra snöbryggor lite riskabla. Håll dig på avstånd om du känner dig osäker.

Många fina men korta, branta sluttningar inbjuder till att göra några svängar. Har du en heldag på dig finns en fin skogsskidåkning upp mot Rödingsnäset där orkidéerna blommar under sommaren, bland annat den sällsynta Brudkullan. Inga vinterleder finns i området. Det är skidåkning på känn, efter kartan och hålla koll på vädersträcken.

Ryfjället – Ryivegaise 1413 meter över havet

Ett majestätiskt sommarfjäll som många vandrar på och det är nästan ett måste för besökare i området att knata de två kilometrarna och nästan tusen fallhöjdsmetrarna upp till toppen. Senaste tävlingen som hölls här är Ryfjället upp. En löpartävling där rekordet uppför innehavs av Björn Ferry på 36 minuter och 27 sekunder, från vägen och upp till toppen.

Men egentligen är Ryfjället ett gammalt legendariskt skidåkarfjäll från den tiden då våra skidhjältar kastade sig utför i störtsloppsställning och SM-tävlingar genomfördes från toppen och ner till sjön. Nu vill vi slå ett slag för Ryfjället som ett vinterfjäll igen. Det går att skida leden från Jokksbäcken vid E12an eller ta sommarleden rakt upp från sjön. Vilket du än väljer är det ett fjäll som kräver en del kondition för att nå toppen. Stighudar under skidorna rekommenderas. Turen ska göras vid vackert väder då utsikten är en av de mäktigaste i området åt alla håll.

Atoklimpen – 1006 möh, ett kulturreservat med unik samisk miljö.

Foto_Atoklimpen vinter 04

Atoklimpen är ett heligt fjäll och välkänt utflyktsmål under sommar och höst. Lättvandrad led går hela vägen upp till toppen. Under vintern och på turskidor är det bara att leta sig sin egen väg genom fjällbjörkskogen förbi Atostugan. Det går att urskilja sommarleden här och där. Turen är ungefär tre kilometer upp mot kammen.

Fjället består av en speciell vulkanisk bergart som ger den sitt karakteristiska utseende och form. Toppklipporna har beskrivits som de var gjorda av elefanthud. Lämna gärna skidorna nedanför sista biten och gå upp med hjälp av stavarna. Är snön gynnsam går det givetvis att ta sig på skidor hela vägen upp och göra några radikala svängar i någon av de korta branterna och ravinerna. Utsikten från detta lågfjäll är magnifik.

TEXT & FOTO: SAM HEDMAN